Стефановић са Пинтером и Соботком разговарао о мигрантској кризи

7

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је данас у Будимпешти са министрима унутрашњих послова Мађарске и Аустрије Шандором Пинтером и Волфгангом Соботком о актуелној мигрантској кризи.

Министри Пинтер и Соботка оценили су да је Република Србија конструктивним ставом дала пун допринос процесу проналажења решења мигрантске кризе и истакли да ће се, као министри земаља чланица Европске уније, залагати да Србији буде пружена неопходна помоћ за превазилажење овог проблема.

Министар Стефановић је нагласио да је Влада Републике Србије од почетка мигрантске кризе заузела одговоран и проактиван приступ и била отворена за сарадњу и указао да је за ефикасно и трајно решење потребан јединиствен став Европске уније.

Стефановић, Пинтер и Соботка разговарали су и о модалитетима сарадње ради ефикасније заштите спољних граница, као и о унапређењу сарадње у размени информација у борби против кријумчарења људи.

Министар Стефановић је навео да је, у оквиру акције „Специјалне мере 2“, коју финасира Европска унија, која предвиђа ангажовање полицијских службеника земаља Европске уније за решавање мигрантске кризе, у помоћ српским граничарима на границу са Бугарском упућено 20 мађарских колега.

Извор: Министарство унутрашњих послова