Стефановић: Ситуација на граничном прелазу са Мађарском стабилизована

sijarto-dacic-velika2

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас да је ситуација на граничним прелазима са Мађарском стабилизована и изразио наду да ће аутопут са том државом ускоро бити отворен.

“Разговараћу са мађарским колегом и надамо се да ће у сарадњи две државе бити могуће поновно отварање аутопута. То је важно за економске односе и то је симбол нормализације на терену, као и политичка порукa да Србија и Мађарска желе да наставе да добро сарађују”, рекао је Стефановић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка са министрима спољних послова Србије и Мађарске Ивицом Дачићем и Петером Сијартом.

Истакавши да мигрантска криза није проблем две земље, Стефановић jе указао да на граничном прелазу Хоргош има још око 350 људи, које ће српске власти покушати да увере да се упуте ка прихватном центру Кањижа и да им објасне да њихов вид протеста није добар и да не даје резултате.

Указавши да ће од мађарских колега затражити да један број жена и деце буде пуштен у ту земљу, Стефановић је нагласио да ће комуникација између две полиције бити стална, како би се обезбедило да гранични појас буде стабилан и миран.

Српски министар полиције је прецизирао да је кроз Србију од почетка године прошло око 150.000 избеглица и миграната, којима су узети комплетни биометријски подаци, који се размењују са полицијама других земаља, али и европским инстутуцијама како би они били уредно регистровани.

Стефановић је нагласио да је Србији, али и другим транзитним земљама, које се суочавају са мигрантском кризом, потребна помоћ Европске уније, не само у саветима, већ конкретна финасијска помоћ, али и помоћ у опреми како би се ефикасно суочиле са овим изазовом.

 

Извор: Министарство унутрашњих послова