Стефановић: Смањена стопа општег криминала, заплењено 600 кг наркотика

151015-odbor-sl1-v

Од јула до септембра ове године, на територији Републике Србије, почињено је 7,7 одсто мање кривичних дела општег криминала у односу на исти период претходне године, изјавио је министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић.

Министар је, представљајући извештај на седници скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове, прецизирао да је у последња три месеца ове године почињено 21.439 кривичних дела општег криминала и да су ухапшене и задржане 1.162 особе.

Стефановић је навео да је у извештајном периоду полиција запленила око 600 килограма разних врста наркотика, као и 8.671 комад синтетичких наркотика: 497,8 килограма марихуане, 21,9 килограма хероина и 9,2 килограма кокаина. У том интервалу, како је навео Стефановић, заплењено је и килограм хашиша, више од пет килограма амфетамина и око четири килограма екстазија, а откривено је 1.212 кривичних дела у вези са наркотицима.

Према његовим речима, у ова три месеца постигнути су значајни резултати у откривању злоупотреба у промету акцизне робе, па је одузето 30.497 боксова цигарета, заплењено 6,6 тона дувана, односно 5,1 тона резаног и 1,5 тона дувана у листу.

Говорећи о кривичним делима везаним за насиље у породици, Стефановић је навео да је полицији пријављено 1.638 кривичних дела насиља у породици што је за 60 одсто више него у истом периоду прошле године, односно, како је прецизирао, за та три месеца пријављено је 620 кривичних дела више у односу на исти интервал лани, када су грађани пријавили 1.018 случајева насиља у продици.

“Верујемо да је то последица тога што се грађани сада више одлучују да пријаве насиље у породици и што се о томе више прича у друштву”, објаснио је министар и подсетио да је у јулу у Управи криминалистичке полиције формирано Одељење за превенцију сузбијања насиља у породици “као један од корака ка решавању овог друштвеног проблема”.

Осврнувши се на кривична дела са елементима организованог криминала, Стефановић је указао да је у назначеном периоду откривено осам организованих криминалних група са укупно 42 члана, који су деловали у областима финансијског, општег и високотехнолошког криминала, и бавили се фалсификовањем новца, злоупотребом платних картица, кријумчарењем наркотика, оружја и изнудама.

Због тих полицијских акција, како је истакао, Европска комисија је, почетком месеца, Министарству унутрашњих послова упутила похвалу за борбу против организованог криминала и корупције.

Осврнувши се на активности у сузбијању привредног криминала, он је рекао да је у посматраном периоду откривено 1.757 кривичних дела из те области. Стефановић је прецизирао да је пријављено укупно 270 особа, а да је извршењем кривичних дела из области привредног криминала проузрокована штета од око 8,5 милијарди динара, као и да је износ стечене имовинске користи процењен на око 5,9 милијарди динара.

Према његовим речима, кривичним делима из области привредног криминала преовладавају злоупотреба положаја одговорног лица (158 случајева), злоупотреба службеног положаја (189), фалсификовање службене исправе (204), злоупотреба овлашћења у привреди (95).

Говорећи о активностима у спречавању кривичних дела против имовине, Стефановић је рекао да је у посматраном периоду евидентирано 12.658 тих кривичних дела што је за 16,6 одсто мање у односу на исти интервал прошле године.

Према његовим речима, смањен је број тешких крађа са 6.157 на 4.899, крађа возила са 462 на 400, разбојништава са 607 на 553, разбојничких крађа са 22 на 17.

Када је реч о стању безбедности у саобраћају, министар Стефановић је указао да је, у односу на исти период лане, стање неповољније, имајући у виду повећање броја погинулих и повређених. Стефановић је прецизирао да је од јула до септембра ове године евидентирано укупно 9.160 саобраћајних незгода, што је у односу на исти период 2014. године, више за 2,3 одсто. Такође, навео је и да је број саобраћајних несрећа са настрадалима повећан за више од седам одсто, као и број погинулих за скоро 44 одсто, односно са 137 на 197.

Министар је додао да је укупна материјална штета у свим саобраћајним незгодама у посматраном периоду ове у односу на претходну годину, повећана са 554 на више од 594 милиона динара. Саобраћајни полицајци открили су 253.023 прекршаја што је за 4,1 одсто више у односу на исти интервал 2014. Како је напоменуо, од 1. јануара до 30. септембра ове године, откривено је 696.921 прекршаја, што је за 30,6 одсто више у односу на исти период прошле године.

Говорећи о повећаном приливу миграната, министар унутрашњих послова навео је да је ове године, од јула до септембра, у зеленом појасу регистровано више од 10.000 миграната, а да је драматично повећан и број тражилаца азила. Намеру за азил у Србији, према његовим речима, изразило је 117.654 особа.

Министар је, одговарајући на питања чланова скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове, истакао да је у пограничном подручју одржано стабилно стање безбедности и поред драстичног повећања броја миграната, а да међу избеглицама нису откривени припадници ИСИС-а. Према речима министра, евидентирано је неколико њих који су се борили на страни побуњеника, али за њима није била расписана потерница.

Говорећи о борби против криминала и корупције у редовима полиције, Стефановић је навео да су од јула до септембра ове године против 140 полицијских службеника поднете кривичне пријаве због сумње да су извршили разна кривична дела, као и да је евидентирано повећање хапшења полицијских службеника који су учествовали у шверцу људи.

Министар је додао и да је број кривичних дела над полицијским службеницима, приликом обављања службене дужности незнатно повећан – са 417 на 423, а да више од 65 одсто тих кривичних дела чини ометање службеног лица у обављању послова безбедности и одржавања јавног реда “а углавном се односе на вербалне нападе”.

Осврнувши се на процес европских интеграција Србије, Стефановић је истакао да је Европска комисија у извештајном периоду дала коначну позитивну оцену Акционог плана за Поглавље 24 и нагласила да је он урађен у складу са захтеваним мерилима и стандардима Европске уније.

Стефановић очекуjе одлуку Вучића о изборима наредних дана

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да очекуjе да ће премиjер Aлександар Вучић у наредних неколико дана саопштити одлуку о томе да ли ће бити расписани ванредни парламентарни избори.

“Након тога ће све бити jасно” рекао jе Стефановић новинарима у парламенту на њихово питање када ће премиjер саопштити одлуку, с обзиром на раниjе наjаве да ће о томе одлучити до 15. октобра.

Стефановић jе рекао и да jе изнео Вучићу своjе мишљење да jе за расписивање ванредних парламентарних избора, да jе то jедно од мишљења у СНС и да jе на премиjеру да ли ће то мишљење уважити.

“Данас jе 15. не видим зашто то мора да буде до 12 или jедан сат – на краjу краjева то ниjе питање за мене”, одговрио jе Стефановић.

Надам се да ће Удовички бити саслушана ускоро

Стефановић се нада и да ће Лидиjа Удовички ускоро бити саслушана. Oн jе на питање да ли ће Уводички доћи на саслушање, рекао да за сада нема такву информациjу.

“Сачекаћемо да полициjа дође у контакт са Удовички и обавестити тужилаштво о свим мерама коjе смо предузели да она да изjаву. Надам се да ће се то десити ускоро”, рекао jе Стефановић.

Полициjа ће, уколико Удовички буде избегавала да се одазове на позив, како jе додао, видети шта ће бити даљи потез тужилаштва.

Министaр унутрaшњих пoслoвa Нeбojшa Стeфaнoвић изjaвиo je дaнaс дa пoлициja приликoм улaскa у прoстoриje Грaдскoг oдбoрa Дeмoкрaтскe стрaнкe крajeм сeптeмбрa ниje никoг испитивaлa, нити прeтрaживaлa прoстoриjу, вeћ je у питaњу билo нajнoрмaлниje пoступaњe пoлициje. Стeфaнoвић je нa сeдници скупштинскoг Oдбoрa зa oдбрaну и бeзбeднoст, кoмe je пoднeo извeштaj o рaду МУП-a oд jулa дo сeптeмбрa, рeкao дa ниjeднa стрaнкa ниje eкстeритoриjaлнa, пa дa пoлициja нe мoжe дa прикупљa oбaвeштeњa. У питaњу je, кaкo je oбjaснилo, билo нajнoрмaлниje пoступaњe пoлициje, кoja сe у прoстoриjaмa ГO ДС рaспитивaлa дa ли плaнирajу скуп испрeд тих прoстoриja и дa ли je зa тo пoтрeбнo oбeзбeђeњe. “Жao ми je штo je oд тoгa нaпрaвљeнa фaмa. Oсeћaм вeликo жaљeњe збoг пoгрeшнoг сaoпштeњa, кoje je нaстaлo jeр МУП ниje имaлo aдeквaтну инфoрмaциjу. Ниje билo злe нaмeрe, сaмo су трaжили инфoрмaциjу дa ли ћe сe у тoм прaвцу oдржaти скуп”, рeкao je Стeфaнoвић, нaвoдeћи дa je пoлициja тe прoстoриje нaпустилa зa 59 сeкунди. Министaр Стeфaнoвић je oбjaсниo дa, прeмa зaкoну, нa jeднoм прoстoру у истo врeмe мoжe бити oдржaн сaмo jeдaн скуп.

Стефановић: Полициjа ниjе прислушкивала Паjтића, Вучића jесте

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић поновио jе данас да полициjа никада ниjе прислушкивала лидера ДС и председника покраjинске владе Боjана Паjтића, а да jе на основу увида у документа свих степена таjности утврдио да jе премиjер Aлександар Вучић био пруслушкиван.

Стефановић jе на седници скупштинског Oдбора за одбрану и унутрашње послове, коме jе поднео извештаj о раду MУП-а од jула до септембра, рекао да jе министар унутрашњих послова овлашћен да има увид у документа свих степена таjности, на основу коjих jе видео да jе Вучић био прислушкиван.

Tада се, према његовим речима, дешавало да БИA пронађе лице коjе означи као екстремисту, као што jе то урадила са функционером СНС Владимиром Ђукановићем, и да онда сва лица коjа са њим контактираjу ставе на мере.

Пошто га jе посланик ДС Драган Шутановац питао да ли jе прислушкивање Вучића било по закону, односно да ли jе постоjао судски налог за то, Стефановић jе рекао да не зна да ли jе икада било икаквог судског налога да се прислушкуjу Вучић и Ђукановић, али да зна да ниjе било судског процеса против њих.

“Aко jе нешто ту било, засто нема оптужног предлога, оптужнице, ничега? Oни нису оптужени ни за шта, нити су позвани на саслушање, испитивање. Oчигледно jе да су прислушкивани не због тога што су за нешто одговорни, него из неких других разлога. Не могу да утврдим коjих, већ претпостављам због тога што су били политички противници тадашњег режима”, рекао jе Стефановић.

Mинистар jе поjаснио да му jе било лако да позове људе у полициjи и пита их да ли су икада имали налоге да прислушкуjу Паjтића и његов броj телефона, те да му jе речено да никада то ниjе урађено.

“Врло ми jе лако да то утврдим, jер за сваки телефонски броj постоjи налог суда. Убеђен сам да би то била злоупотреба, али се то ниjе дешавало. Вучића су прислушкивали”, истакао jе Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова