Стефановић: Смањење погинулих у саобраћајним незгодама приоритет МУП-а

161114-Saobracajne-nezgode-1v

Поводом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода, министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекао је да је један од задатака Министарства унутрашњих послова да учини све да се смањи број саобраћајних незгода, поготово оних са смртним исходима.

“Већ годинама слушамо упозорења о неодговорној вожњи, великом броју саобраћајних незгода, огромној материјалној штети, и ономе што је најтеже, о великом броју изгубљених живота. Посебно је тешко када чујемо да се ради о младим људима”, рекао је министар на данашњој конференцији за новинаре у Влади Србије.

На путевима Србије, од почетка ове године, смањен је број саобраћајних незгода између пет и 10 посто, што није довољно, али ће полиција посвећено наставити да ради да би тај број наредних година био драстично мањи. Смањен је и број незгода са смртним исходима за око 20 процената у односу на претходну годину.

“Статистика нам је боља, али реалност и даље није онаква какву желимо. Међу страдалима је било деветоро деце. Све док иједно дете буде погинуло на нашим путевима не можемо бити спокојни “, нагласио је министар.

Управа саобраћајне полиције је у претходних шест месеци предузела низ мера које су допринеле побољшању ситуације на путевима. Током ове године полиција је санкционисала више од 630.000 саобраћајних прекршаја. Само од јула до краја октобра несавесним учесницима у саобраћају изречено је 70.000 казни више него у истом периоду прошле године.

Од јуна до новембра, уз помоћ „пресретача“ откривено је, у односу на исти период 2013. године, за 150 одсто више прекршаја прекорачења брзине. Према Стефановићевим речима, у првих 10 месеци ове године уплаћено је две милијарде и 670 милиона динара у буџет Републике Србије.

Министар је подсетио на добре резултате акције појачане контроле саобраћаја у близини свих школа у септембру.

 “Али данас тражим од свих возача да не чекају саобраћајну полицију да би смањили брзину у близини школа, а од саобраћајне полиције да буде ригорозна, посебно у овим зонама”, рекао је Стефановић.

Конференцији су присуствовали и потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар просвете, науке и технолошког развоја Срђан Вербић и начелник Управе саобраћајне полиције Владимир Ребић.

Извор: Министарство унутрашњих послова