Стефановић сменио начелнике ПС Сента и Кањижа

nana2

Министар унутрашњих послова Србије  Небојша Стефановић изјавио је данас да је, због утврђених неправилности у раду, након трагедије у Кањижи, сменио начелнике полицијских станица Сента и Кањижа и да је против њих покренут дисциплински поступак.

 „Након трагедије која се јуче догодила у општини Кањижа, у којој је седам особа изгубило живот, наредио сам покретање истраге и упутио Сектор унутрашње контроле и припаднике Управе полиције, који треба да утврде све чињенице и околности због којих је дошло до трагедије и евентуалну одговорност полицијских службеника који су поступали у овим општинама”, рекао је Стефановић.

Због утврђених неправилности у раду, како је објаснио министар, смењени су начелници полицијски станица Сента и Кањижа и против њих је покренут дисциплински поступак, саопштио је Биро МУП-а за сарадњу с медијима.

Према речима министра, по окончању дисциплинског поступка, у консултацији са тужилаштвом, уколико се утврди да постоје елементи кривичне одговорности, против њих ће бити поднете и кривичне пријаве.

 Стефановић је истакао да, наредних дана, очекује и детаљан извештај Сектора унутрашње контроле у вези са поступањем полицијских службеника, а у вези са пријавама против Радета Шефера из 2011. године.

 „Сектор унутрашње контроле обавиће детаљну анализу свих поступака од 2011. године до данас, када су поступали или нису полицијски службеници везано за овај случај и утврдићемо да ли постоји и каква одговорност полицијских службеника и да ли је чињењем или нечињењем неко од њих допринео да се ова трагедија догоди”, рекао је Стефановић.

Министар очекује, у наредним данима, детаљну анализу, због чега је након подношења пријава против Радета Шефера новембра 2011.година, судски поступак трајао две године, а да се није ни покренуо, због чега је наступила застарелост.

Стефановић је указао да се очекује и одговор на питање због чега је оружје Шеферу, које му је одузето 2012. године, враћено, као и како је дошло до тога да се оно искористи за извршење овог тешког кривичног дела.

 „Ни једна ситуација, ниједна чињеница, нити околност неће бити пренебрегнута. Утврдићемо све до краја и грађани Србије имаће потпуну истину о овом случају”, нагласио је Стефановић.

Он је истакао да овај случај указује да се морамо много више позабавити насиљем у породици и да цело друштво, а не само полиција, мора много озбиљније да схвати овај проблем и да се упусти у његово решавање.

Извор: Танјуг