Стефановић: Специjалци на jугу као превентива угрожавању безбедности

stefanovich_dijaz_0907

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић наjавио jе данас, у разговору са македонским колегом Mитком Чавковим, да ће специjалне jединице српске полициjе остати у jужном делу Србиjе као превентива сваком угрожавању безбедности грађана у том делу земље.

Стефановић се у Луксембургу, пре почетка састанка европских министара унутрашњих послова и правде, састао са министрима полициjе Белгиjе, Шпаниjе и Mакедониjе.

Са македонским колегом jе договорена поjачана контрола српско-мађарске границе у наредном периоду.

Стефановић и министар полициjе Mакедониjе констатовали су да талас ирегуларних миграциjска представља велики проблем за две земље, а сагласили су се да jе потребно разговарати са свим суседима и представницима EУ, како би се ублажили ефекти незабележеног таласа сеобе народа, саопштено jе из MУП-а Србиjе.

Стефановић jе Чавкова упознао са мерама коjе Србиjа предузима у борби против тероризма, нагласивши да ће специjалне jединице српске полициjе остати у jужном делу Србиjе као превентива сваком угрожавању безбедности грађана у том делу земље.

Стефановић jе у разговору са министром унутрашњих послова Белгиjе Jаном Jамбоном истакао да jе неопходна интензивниjа размена информациjа коjа би могла да укаже на терористичке претње и спречи угрожавање безбедности грађана обе државе.

Разговарали су и о борби против организиваног криминала и тероризма, а констатована jе добра полициjска сарадња и договорено њено даље jачање потписивањем споразума о полициjскоj сарадњи Србиjе и Белгиjе.

Стефановић се састао и са министром унутрашњих послова Шпаниjе Хорхеом фернандесом Диjазом, са коjим jе разговарао о проблемима ирегуларних миграциjа и механизмима за проналазак стабилног и одрживог решења тог проблема.

Tоком састанка било jе речи и о борби против организованог криминала и нарко-трафикинга, са посебним освртом на недавне заjедничке акциjе у коjима jе заплењено неколико тона кокаина, а договорено jе и да се блиска сарадња настави и на другим пољима.

Mинистри су након састанка потписали и Протокол о сарадњи Владе Србиjе и Владе Шпаниjе о спровођењу споразумаСрбиjе и Eвропске заjеднице о реадмисиjи лица коjа незаконито бораве.

Стефановић jе имао састанак и са замеником премиjера и министром унутрашњих послова Луксембурга Eтjеном Шнаjдером.

Извор: Танјуг