Стефановић: Србија постала 33. држава чланица Механизма ЕУ за цивилну заштиту

n2

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић разговарао је данас са комесаром ЕУ за хуманитарну помоћ Христосом Стилијанидесом. Том приликом потписан је Споразум о учешћу Републике Србије у Механизму Европске уније за цивилну заштиту којим је Србија постала 33. држава чланица овог Механизма и тиме стекла право на погодности у случају ванредних ситуација попут пуноправних чланица Европске уније.

– Европска унија и Република Србија настављају да раде на стварању још позитивније климе у којој ће Србија достићи стандарде потребне да што пре постане пуноправни члан ЕУ – рекао је министар Стефановић и истакао да Србија нажалост има искуства у ванредним ситуацијама.

Говорећи о предностима чланства у Механизму цивилне заштите, министар је нагласио да смо овим постали земља којој постаје доступнији овај механизам, са свим пуним аспектима као да смо чланица ЕУ, коришћење од различитих сателита којима можемо да надгледамо временске прилике до свих практичних облика помоћи. Србија је имала прилике да то види током мајских поплава 2014. године, рекао је министар и захвалио се за брзу и ефикасну реакцију Механизма цивилне заштите и велику помоћ која је пружена свим грађанима Србије.

– Захвални смо и на брзој рекацији и комесару Стилијанидесу и људима из ЕУ који су радили са нама и само за неколико месеци од апликације за чланство у Механизму ми данас овим потписом постајемо пуноправни члан – истакао је Стефановић.

По речима министра, ово је веома важна и добра прилика за Републику Србију да због својих грађана развије све механизме за бољу одбрану од свих ванредних ситуација било да се ради о поплавама, шумским пожарима, земљотресима или клизиштима. Нагласио је да Србија може да научи из искуства земаља које су развијале овај Механизам и имају боља решења од нас.

Стефановић је најавио да ће Србија наставити да ради на развијању својих механизама унутар наше земље, од система 112 који ће на бржи и ефикаснији начин омогућити грађанима Србије да дођу до полиције, хитне помоћи и ватрогасаца, али наравно и јачање свих наших одбрамбених могућности, као и могућности да ефикасније одговоримо на све изазове.

Комесар Стилијанидес констатовао је да је ово значајан датум за Републику Србију у циљу јачања њених капацитета у одговору на све облике ванредних ситуација, и да му је задовољство што уочава напоре администрације Републике Србије да у кратком временском периоду буде равноправан партнер државама чланицама ЕУ кроз Механизам цивилне заштите.

Изнео је очекивање да ће се кроз заједничке тренинге, вежбе, семинаре и обуке успоставити јединствена методологија брзог одговора на било који облик ванредне ситуације и да ће Република Србија врло брзо видети све предности учешћа у Механизму.

Извор: Министарство унутрашњих послова