Стефановић: Србија предузима све мере да грађани буду безбедни

1014503715564c9f95667b1067749927_v4_big

Српска полиција сарађује са француским колегама, које су од нас после напада у Паризу тражила проверу одређених лица и возила, каже за Б92 министар полиције.

Министар Небојша Стефановић рекао је у Кажипрсту и даље постоји много конфузије и да се још не зна дефинитивно да ли је један од нападача пролазио кроз Србију.

“Чекамо да се потпуно усагласимо са француском службом, засад има много конфузије. То свакако показује неопходност детаљније регистрације, на нивоу целе Европе”, каже Стефановић.

Како је рекао, Србија прикупља податке и региструје мигранте, али је можда потребно увести додатна биометријска скенирања, као што је снимање очне јабучице.

Стефановић је истакао да је Србија “мирна, стабилна и безбедна земља” и да због своје политике представља оазу мира у овом делу Европе.

“Ситуација је таква управо зато што је политика владе и премијера била мудра, озбиљна и одговорна. Наш однос према мигрантима и после напада у Паризу остаје исти, домаћински, али је свакако појачан рад служби безбедности”, рекао је Стефановић.

Министар полиције је навео да је ситуација у Европи сложена, а да Србија предузима све мере да грађани буду безбeдни.

Говорећи о последицама мигрантске кризе и тренутном развоју ситуације, он је рекао да се и у тој сфери ситуација усложњава.

“Словенија је престала да прима мигранте који нису из Сирије и Авганистана, који се сматрају ратом захваћеним подручјима. Од пре неколико сати их шаљу назад у Хрватску и питање је када ће Хрватска престати да их прима из Србије, али видећемо шта ће се десити јер још немамо бројеве. Једино није јасно како ћете разликовати да неко није из Сирије ако каже да јесте и говори арапским”, рекао је министар.

Истакао је да је за Србију важно да не буде колатерална штета свега што се дешава.

“Не можемо да дозволимо да се затворе миграторни путеви и да се избеглице задржавају. На крају, они кажу да не желе да остану овде”, рекао је Стефановић.

За решење кризе, како каже, неопходан је одговор на европском нивоу, иначе ће свака земља за себе процењивати шта треба да ради.

Извор: b92