Стефановић: Србија чврсто опредељена да се ангажује у свим процесима регионалне и међународне безбедности

DSC_1474

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас на VII Међународном састанку високих представника задужених за питања безбедности у Грозном, да одговор на тероризaм мора бити снажан, како на националном, тако и на међународном нивоу, пре свега кроз узајамну помоћ и сарадњу.

„Тероризам је глобални проблем. Чвршћа сарадња и благовремена размена безбедносно интересантних информација веома је важна за супротстављање свим изазовима који нас очекују. Морамо континуирано да размењујемо сва расположива сазнања и да спроводимо координиране активности у циљу сузбијања потенцијалних претњи“, рекао је Стефановић.

Министар је истакао да је Србија чврсто опредељена да се ангажује у свим процесима регионалне и међународне безбедности и да у оквиру својих могућности пружи пун допринос стабилности, кроз пуну сарадњу са међународним партнерима.

„Циљ наше земље је да смањимо пропагирање радикалних идеологија и спречимо регрутацију потенцијалних терориста, да пресечемо канале финансирања и комуницирања, осујетимо планирање и извршење њихових планова и да их, на крају, кривично процесуирамо“, нагласио је Стефановић.

Потенцијални ризик по безбедност Србије, како је навео, представља опасност од повратка српских држављана са страних ратишта, нарочито од повратка џихадиста из Сирије и Ирака, који су се борили у оквиру неке од терористичких организација које делују на том простору.

Министар је упозорио да постоји опасност да те особе по повратку наставе да врше даљу радикализацију и додао да су, због учествовања у ратним сукобима у Сирији и Ираку,  подигнуте оптужнице против седам наших држављана за кривично дело терористичко удруживање.

„Министарство унутрашњих послова Републике Србије је у протеклом периоду уложило значајне напоре у борби против тероризма. Акценат нашег рада је на раном откривања оних лица која желе да иду на страна ратишта, на евидентирању наших грађана који већ бораве на неком од ратишта, као и праћењу активности лица која су се са наведених ратишта вратила“, нагласио је Стефановић.

Српски министар полиције је упозорио да државе које се налазе на миграторном таласу, морају бити додатно опрезне, јер постоји потенцијална претња да би масовно кретање избеглица из ратом опустошених земаља, као и економских миграната, могло бити злоупотребљено од стране терориста, који желе да дођу до земаља које су њима  интересантне за извршење напада.

„Ради постизања ових циљева све угрожене државе морају ојачати своје националне безбедносне капацитете и унапредити сарадњу и размену информација са другим земљама“, закључио је Стефановић.

На маргинама конференције министар Стефановић састао се са секретаром Савета безбедности Руске Федерације Николајем Патрушевим, са којим је разговарао о актуелној безбедносној ситуацији и сарадњи у борби против тероризма и организованог криминала.

Извор: Министарство унутрашњих послова