Стефановић: Србиjа безбедна, све мере превентивне

NEBOJSA STEFANOVIC

Србиjа jе безбедна држава, поручио jе министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић и нагласио да jе одлука Савета за националну безбедност донета превентивно, jер држава жели да буде припремљена за сваки сценарио.

Стефановић jе за Прву телевизиjу обjаснио да одобрење министру одбране да у случаjу потребе стави снаге Воjске Србиjе у пуну приправност не значи да ће се припадници воjске вечерас наћи на српским границама, већ се даjе могуцност председнику и министру одбране да нареде њихово активирање у ванредноj ситуациjи.

“Србиjа увек гледа унапред и трудимо се да нас догађаjи не изненађуjу, желимо у сваком тренутку да имамо механизме и инструменте да реагуjемо, да грађани не осете угроженост”, рекао jе Стефановић, након данашње седнице Савета за националну безбедност.

Oн jе истакао да jе унутрашња безбедност скоро потпуна.

Mинистар jе нагласио да Србиjа свакако неће бити ничиjи бедем или штит, односно колатерална шстета ако се не постигне jединствено европско решење.

“Хоћемо да будемо део решења и као држава кандидат за чланство у EУ желимо да покажемо озбиљност и то очекуjемо и од других земаља”, рекао jе Стефановић.

Упитан какав jе то сценарио због коjег би воjска отишла на границу, Стефановић jе рекао да ниjе реч о већим нередима и нарушавању реда и мира, него о контроли већег поjаса државне границе, будући да нема довољно полицаjаца за таj посао.

“Улазак неконтролисаног броjа људи могао би да доведе до угрожавања грађана. Mи не можемо да дозволимо ни да се људи неконтролисано крећу по нашоj териториjи”, рекао jе Стефановић и нагласио да тренутно воjска и полициjа раде своjе редовне активности.

Председник Србиjе Tомислав Николић дао jе данас одобрење министру одбране да у случаjу потребе стави снаге Воjске Србиjе у пуну приправност, како би могле да заштите грађане, државу и имовину од свих безбедносних изазова коjи долазе споља.

Oчекуjемо да нас убеђуjу чињеницама, не само речима

Mинистар jе изjавио да jе обдукциjа недвосмислено показала да су радници амбасаде Србиjе у Либиjи погинули од детонациjе, а да Србиjа очекуjе да jе у супротно убеђуjу чињеницама, а не само речима.

“Србиjа jе спремна да разговара о свему, да сагледа све доказе, ако постоjе, и сваки озбиљан аргумент размотримо, да нас неко не само речима, већ и доказима и чињеницама убеђуjе”, рекао jе Стефановић, коментаришцухи став Пентагона да службеници српске амбасаде нису страдали у бомбардовању.

Стефановић jе рекао да су српски и либиjски стручњаци обдукциjом  тела Jовице Степића и Слађане Станковић недвосмислено утврдили да су они погинули у бомбардовању.

Пентагон jе у среду оспорио тврдње да jе двоjе отетих службеника амбасаде Србиjе у Либиjи убиjено у ваздушном нападу америчких снага на обjекат Исламске државе у тоj земљи.

Извор: Танјуг