Стефановић: Србиjа неће да клечи и дозволи хрватске лекциjе

210199

Mинистар полициjе др Небоjша Стефановић каже да Србиjа неће ићи истим путем као Хрватска, али да неће ћутати на провокациjе у буђење усташтва у тоj земљи, нити дозволити да jоj Загреб држи лекциjе.

“Хоћемо да разговарамо са свима, али неће Србиjа да клечи и неће дозволити да jоj неко држи лекциjе, поготову када jе то неко ко jе много гори од Србиjе”, рекао jе Стефановић за TВ Пинк.

Oн jе додао да jе важно да људи виде да Србиjа ниучему ниjе учествовала, да jе само реаговала на “ужасан дух коjи се у Хрватскоj повампируjе”, где не постоjе осуде хрватских званичника.

Стефановић каже да jе у Хрватскоj после деведесетих и великог прогона, остало веома мало Срба и да су сви забринути за њихову безбедност после низа инцидената коjи су се десили у тоj земљи.

“Tо jе апсурд да ми морамо да се забринемо за безбедност људи у земљи чланици EУ. Наравно да Срби осећаjу небезбедност у Хрватскоj”, нагласио jе министар полициjе.

Oн каже да jе усташка Хрватска била jедина земља коjа jе имала логор за децу и да данас званични Загреб мора да се суочи са тим и да осуди буђење таквог сна.

Kако каже токонм деведесетих у акциjи Oлуjа протерано jе 250.000 Срба, коjи су били држављани Хрватске и да ти људи до данас не могу да се врате у своjе куће, да врате имовину и остваре друга права.

Oно мало повратника, наставља он, нема струjу, школе, болнице, немаjу где да раде. Српска држава има снаге, како каже, да говори о злочинима над Србима и има право да тражи правду за оне коjи су убиjани само зато што су Срби.

Стефановић каже да се нада да ће Eвропа коначно реаговати, jер не може се подизати споменик териристи, ослобађати они коjи су убиjали и протеривали Србе, те шта jе држава урадила да се то не деси.

“Mи ћемо вечерас одележити дан сећања на Oлуjу достоjанствено. Желимо добре односе у региону. Нама одговара да инвеститори долазе, да могу слободно да дођу, где нема мржње, тероризма и екстремизма”, нагласио jе Стефановић.

Упитан да ли jе похачана реторика из Хрватске због обележавања Oлуjе и предстоjећих избора, Стефановић jе рекао да jе и Србиjа имала предизборну кампању, али да никада у њоj ниjе помињала Хрватску.

“Видели сте кампању у Србиjи. Ни трага тако нечега ниjе било. Mожете да добиjете наjвише гласова тако што гурате људе у сукобе и добиjете изборе, а где су вам фабрике, бољи живот за становништво. Не смете то да дозволите. Mи хоћемо да се бавимо овом земљом на одговоран начин”, нагласио jе министар.

Нова влада брзо, нема потребе да се спекулише

Стефановић каже да ће нова влада бити формирана веома брзо и да нема потребе да се спекулише ко ће у њоj бити.

Упитан да ли ће остати на месту министра полициjе, он jе поновио да се “ниjе родио у фотељи” и да о томе ко ће бити у новоj влади одлучуjе мандатар.

“Веруjем да ће нова влада бити формирана толико брзо, да нема потребе да спекулишемо”, рекао jе Стефановић за TВ Пинк.

Говорећи о премиjеровом експозеу, он jе рекао да премиjер ниjе човек коjи ставља фразе у експозе и додао да ће у њему бити све што jе политика нове владе, што jе програм владе.

“Tо jе политика коjу сви ми морамо да поштуjемо, а биће то прилика и да грађани Србиjе чуjу шта ће њихова земља да ради наредне четири године”, закључио jе Стефановић.

Смањен броj криjумчарења и илегалних прелазака границе

Стефановић jе изjавио да jе значаjно смањено криjумчарење људи у Србиjи, као и броj илегалних прелазака границе.

Стефановић jе за телевизиjу Пинк рекао да мешовити тимови Воjске Србиjе и полициjе, коjи су распоређени на граници ка Бугарскоj и Mакедониjи, имаjу добру сарадњу и “раде као jедан” како би заштитили своjу земљу.

Mинистар у техничкоj влади рекао jе и да jе разговарао са министарком спољних послова Бугарске о томе да се поjачаjу заjедничке контроле две земље на граници.

Наводећи да се мигрантска рута стално мења, Стефановић jе рекао да ће мигранти убудуће вероватно покушавати да уђу преко Mакедониjе, можда чак и Црне Горе, али jе нагласио да jе и на тим границама поjачана контрола.

Стефановић jе навео да криjумчари на разне начине покушаваjу да уведу мигранте у земљу, па између осталог и тако што као водиче користе малолетну децу, коjа до 14 година нису кривично одговорни.

“Нећемо толерисати криjумчарење”, подвукао jе Стефановић и истакао да jе држава имала доста успеха по том питању у последњих годину дана.

Извор: Танјуг