Стефановић: Србиjа се не меша у кретање избеглица

nana2Mинистарство унутрашњих послова данас jе у потпуности одбацило “оптужбе и злонамерне тврдње” да Србиjа свесно преусмерава избеглице према Хрватскоj, а министар Небоjша Стефановић истакао jе да се наша земља ни на коjи начин не меша у кретање избеглица, нити ограничава њихову слободу кретања.

“Свима jе jасно да се на руте коjима пролазе мигранти не може ни на коjи начин утицати, jер људи коjи беже од рата у своjим земљама на све начине желе да се домогну западне Eвропе”, рекао jе Стефановић, саопштио његов кабинет.

Oн jе истакао да jе Mинистарство унутрашњих послова потпуно спремно да реализуjе све одлуке Владе Србиjе, као и налоге премиjера, у смислу реципрочних мера према Хрватскоj, уколико се не нормализуjе проток робе и теретни саобраћаj.

Стефановић jе позвао хрватске власти да омогуће несметан проток робе и теретног саобраћаjа на наjзначаjниjоj транзитноj рути, jер блокада граничних прелаза наноси огромну штету по економиjу целог региона, али и Eвропе.

Хрватски министар унутрашњих послова Ранко Oстоjић изjавио jе раниjе данас, говорећи о затварању граница, да се гранични прелази технички могу отворити за сат времена, али претходно Србиjа мора да промени политику према коjоj избеглице преусмерава само у Хрватску.

Не преусмеравамо мигранте, спремни за реципрочне мере

Стефановић jе изjавио да су злонамерне тврдње да Србиjа свесно преусмерава избеглице према Хрватскоj и поручио да jе MУП потпуно спреман да реализуjе све одлуке Владе Србиjе и премиjера у смислу реципрочних мера према Хрватскоj, ако се не нормализуjе проток робе и теретни саобраћаj.

Oн jе навео да MУП у потпуности одбацуjе оптужбе и злонамерне тврдње да наша држава свесно преусмерава избеглице према Хрватскоj и да се Србиjа ни на коjи начин не меша у кретање избеглица, нити ограничава њихову слободу кретања.

“Свима jе jасно да се на руте коjима пролазе мигранти не може ни на коjи начин утицати, jер људи коjи беже од рата у своjим земљама на све начине желе да се домогну Западне Eвропе” навео jе Стефановић у изjави Танјугу.

Oн jе позвао хрватске власти да омогуће несметан проток робе и теретног саобраћаjа на наjзначаjниjоj транзитноj рути, jер блокада граничних прелаза наноси огромну штету по економиjу целог региона, али и Eвропе.

“Mинистарство унутрашњих послова jе потпуно спремно да реализуjе све одлуке Владе Републике Србиjе, као и налоге премиjера, у смислу реципрочних мера према Хрватскоj, уколико се не нормализуjе проток робе и теретни саобраћаj”, поручио jе Стефановић.

Извор: Танјуг