Стефановић: Српска полиција способна да се ухвати у коштац са најозбиљнијим криминалним групама

DSC_9161

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који је данас обишао ново седиште Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК), изјавио је да резултати које је полиција остварили у борби против организованог криминала и корупције, као и количина заплењених наркотика, шаљу јасну поруку да у Србији нема заштићених и недодирљивих и да је српска полиција способна да се ухвати у коштац са најозбиљнијим криминалним групама.

„Процесуирана је 21 организована криминална група у претходној години, дупло више у односу на 2014. Повећане су заплене дроге, а оно што додатно мотивише и охрабрује  грађане Србије је чињеница да је борба против корупције и високе корупције константна“, рекао је Стефановић.

Министар је указао да је повећан број решених случајева високе корупције важан за развој наше државе и нагласио да ће борба против те криминалне делатности бити стална.

Напоменувши да је од доласка на место министра инсистирао на повећању заплене наркотика, Стефановић је истакао да је дрога опасна не само по будућности наше деце, већ и због чињенице да се новац добије од трговине наркотицима користи за финасирање осталих криминалних делатности.

Стефановић је похвалио резултате које је у претходној години остварила Служба за борбу против организованог криминала и поручио да ће, као министар, увек бити подршка припадницима полиције и да поштује уложени рад који је допринео да Србија буде безбедна и сигурна земља.

Говорећи о новим просторијама СБПОК-а, министар полиције је рекао да му је драго што је од старе и напуштене зграде направљено ново седиште те јединице, опремљено савременом техником и условима.

Начелник СБПОК-а Дејан Ковачевић, рекао је да је та јединица током прошле године ухапсила 259 особа, дупло више него 2014. када су ухапшене 124, процесуирали 21 организовану криминалну групу и запленила 9,08 килограма кокаина, 37,48 килограма базног хероина, око 65 килограма екстазија и 87 килограма марихуане.

Ковачевић је нагласио да су припадници СБПОК-а прошле године оборили све досадашње рекорде када је реч о борби против организованог криминала и трговине наркотицима и додао да је јединица имала низ успеха и на мађународном плану.

Он је подсетио да је у једној од највећих мађународних заплена у Шпанији, у којој је учествовала српска полиција, одузето 3,5 тоне кокаина.

Према његовим речима, Служба је током 2015. забележила значајан раст у свим областима, а учињен је и велики напредак у прикупљању доказа и квалитету рада њених припадника, што је поткрепио чињеницом да је број процесуираних организованих криминалних група најмеродавнији критеријум за оцењивање.

Извор: Министарство унутрашњих послова