Стефановић: Сутра ћемо премијеру предложити укидање ванредне ситуације

Министар полиције и потпредседник СНС Небојша Стефановић изјавио је за Радио-телевизију Војводине да ће предлог за укидање ванредне ситуације, уведене због поплава, сутра бити изнет премијеру Србиеј Александру Вучићу, јер је ситуација на водотоцима побољшана. Он је у емисији “Прави угао” РТВ-а казао да су последице актуелних поплава “неупоредиво блаже” од оних из 2014. године, а због активности свих надлежних органа које су предузимане у међувремену. Стефановић, који је и потпредседник Српске напредне странке, поручио је да предстојећи избори треба да покажу ко ће бити премијер Србије.

“Мислим да смо добро обавили посао и уједињени успели да се изборимо са овим недаћама, и предложићемо сутра премијеру да се укине ванредна ситуација”, рекао је Стефановић.

Упитан шта је од 2014. урађено да се поплаве не понове, због чега су грађани љути, министар је казао да су сада избегнуте теже последице поплава управо због активности које су спровођене након поплава 2014. године. Додао је да је немогуће потпуно контролисати природу, те да је неопходна и већа дисциплина и свест свих око тога да се не могу градити кућа тамо где је корито реке.

Поручио је и да је у овим поплавама сачуван највећи број објеката , те да ће се одмах кренути и у накнаду штете онима који су је имали.

На питање да ли се ипак може тражити нечија одговорност због тога што се поплаве понављају на истим местима, Стефановић је рекао да време за критику није док се невоља дешава, већ кад она прође.

“Требало би најпре да јединствено радимо на решавању проблема, па кад све прође да дискутујемо”, сматра он.

Коментаришући откривање ракета на лету из Либана у САД на београдском аеродрому, министар је рекао да се тренутно ради вештачење, како би се утврдило ад ли су у питању бојеве или школске ракете. Он је оценио да је добро што су наше службе у овом случају показале присебност “и да кроз наш аеродром тако нешто не може да прође”.

У погледу најављеног новог мигрантског таласа са Блиског истока, Србија ће, према његовим речима, наставити да прати политику чланица ЕУ, пре свега Немачке.

“Ако они кажу да више неће примати мигранте, онда их неће примати ни Србија. Заштитићемо наше границе и оне су данас једнако затворене за мигранте као и словеначке, аустријске хрватске…”, навео је Стефановић.

Он је додао да је због очекиваних појачаних илегалних прелазака границе ангажован већи број припадника полиције, жандармерије и војске.

Навео је и да је у Србији тренутно око 1.200 миграната, од којих је око 200 затражило азил.

“На овим изборима одлучује се о премијеру”

Упитан да ли су владајуће странке у бољој позицији кад донесу одлуку да замрзну изборну кампању док траје ванредна ситуација јер могу да користе државне позиције како би се појављивали у јавности, Стефановић је одговорио: “И Пајтић је на власти у Војводини”.

Одговарајући на питање због чега ни он ни остали министри из СНС нису на изборној листи странке за републичке изборе, Стефановић је рекао да тиме желе да покажу да нико није заштићен високим државним функцијама и да су најважнији резултати које су направили.

“То значи да функција ником није загарантована и да нема више тога: нисам задовољио као министар, али бићу посланик”, казао је он.

Поручио је да предстојећи избори треба да покажу ко ће бити премијер Србије, те да грађани, ако имају поверење у Александра Вучића, онда треба да му верују и да ће да одабере људе за владу, односно тим који може да направи резултат.

Нова лица на листи која нису страначки позиционирана, према његовим речима, показују да СНС жели да привуче све који могу да допринесу Србији, због чега је листа названа “Србија побеђује”.

“Зато је овај народни покрет који смо формирали добар за Србију, јер код нас шансу има свако”, оценио је.

Упитан да ли је сарадња могућа ако није под капом СНС-а, а пре свега дијалог на линији власт-опозиција, око минимума питања, он је казао да је то могуће и да је СНС то показао наводећи пример разговора премијера Вучића са бившим градоначелником Београда Драганом Ђиласом око пројекта “Београд на води”.

Он је одбацио примедбу да је струка против тог пројекта, наводећи да су га многи стручњаци оценили позитивно.

На примедбу да се показује да на том месту постоји ризик од поплава, Стефановић је рекао да зато и трају дуже припреме за изградњу комплекса.

“Мислите ли да би инвеститори узалуд бацали новац у такав пројекат без претходних провера. Београд на води је реалан пројекат”, истакао је.

Упитан због чега је на листи СНС некадашњи функционер ДСС Ненад Поповић који се противи евроинтеграцијама Србије, иако су претходно оценили да је десница опасност за Србију – Стефановић је рекао да су на листи они који су спремни да прихвате део политике СНС “а то је бољи живот грађана”.

Он је поручио и да се Србија определила за чланство у ЕУ, док нико у земљи без уставних промена не може да предлаже да Србија уђе у НАТО, или било који војни савез, јер Устав гарантује војну неутралност .

Говорећи о недавни потписаном Споразуму са НАТО, он је устврдио да тај споразум Србији омогућава да ухапси НАТО војника на својој територији и да му се овде суди.

Није желео да одговори на питања да ли ће бити министар и после ових избора. А избегао је и да одговри на питање да ли ће му се остварити жеља да СПС не буде у новој влади, што је тражио претходних година, рекавши да он не одлучује о томе и да треба сачекати резултате избора.

Упитан како је могуће да бивши министар одбране Братислав Гашић активно учествује у кампањи СНС након што је смењен са те позиције због сексизма, Стефановић је рекао да је Гашић поднео санкцију тиме што је смењен и да има право да покаже да може да допринесе.

Није желео да се изјашњава о изостанку епилога поводом трагедије са рушењем војног хеликоптера након акције спасавања, уз образложење да би његови ставови могли да се коментаришу као утицај на правосуђе.

Извор: РТВ