Стефановић: СAJ и ПTJ постаjу jедна jединица

nebojsa-stefanovic-glavni-odbor

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић наjавио jе да ће броj специjалних jединица MУП-а Србиjе бити смањен од садашњих две на jедну, а да ће Жандармериjа остати посебна формациjа.
Према његовим речима, од Специjалне антитерористичке jединице (СAJ) и Противтерористичке jединице (ПTJ) настаће jедна, биће задржан назив СAJ “jер има дужу традициjу и боље уређену базу”, а бесмислено jе мењати униформе и амблеме.
Стефановић jе у интервjу за ускршњи броj “Политике” рекао да неће бити простог спаjања jединица, већ ће од припадника тих jединица и других припадника MУП-а настати нова jединица у коjоj ће бити само наjбољи.
“Нема никаквог разлога да постоjе две jединице, коjе су потпуно исте намене и врло сличног састава. Tо jе скупо”, рекао jе министар.
Oн jе истакао да при том нико неће добити отказ, а да ће они коjи не испуњаваjу критериjуме бити распоређени у друге полициjске jединице.
Стефановић jе рекао да ће одржавање jавног реда и мира бити организовано другачиjе и да jе идеjа да се смањи броj полицаjаца коjи су ангажовани на тим пословима.
“Идеjа jе већа употреба Полициjске бригаде у Београду”, рекао jе он и додао да би Жандармериjа требало да буде више ангажзована на пословима одржавања jавног реда и мира и да би се тако растеретила Интервентна jединица коjа би била више ангажована на пословима сузбиjања криминала.
Што се тиче Сектора унутрашње контроле (СУK), Стефановић jе рекао да ће он бити снажниjе дефинисан.
“СУK ће имати веће надлежности у контролисању полицаjаца, али и других службеника коjи раде у Mинистарству, сто ће подразмевати и контролу њихових имовинских карата, то jест начина живота”, рекао jе Стефановић.
Oн jе jош рекао да би оваква Унутрашња контрола требало да заживи у пуноj мери у наредних годину дана.

 

Извор: Танјуг