Стефановић: СAJ jедан од наjважниjих безбедносних стубова

SPASOJE VULEVIC, NEBOJSA STEFANOVIC

Припадници Специjалне антитерористичке jединице MУП-а данас су обележили 36 година постоjања уз поруку министра унутрашњих послова др Небоjше Стефановића да jе СAJ jедан од наjважниjих безбедносних стубова Србиjе у борби против криминала и тероризма.

Стефановић jе на свечаности у бази СAJ-а у Батаjници, истакао да припадници те jединице, коjи све задатке извршаваjу професионално и одлучно, представљаjу понос MУП-а.

“Oви људи никада не кажу не, никада не питаjу шта треба да ураде за своjу земљу… Само питаjу колико времена имаjу да се спреме и обављаjу задатке”, рекао jе Стефановић.

Министар jе, честитавши дан припадницима СAJ-а изразио и посебну захвалност за све дане и ноћи коjе су провели у борби за сигурност и безбедност грађана “а нарочито у борби против тероризма коjи постаjе све већи глобални проблем”.

Према његовим речима, због СAJ-а су сви сигурниjи и безбедниjи “jер ови момци не спаваjу и труде се да грађани Србиjе буду безбедни”.

“Док су они на задатку као и друге специjалне jединице полициjе грађани Србиjе немаjу чега да се плаше”, рекао jе Стефановић.

Министар jе нагласивши значаj обуке и праћења савремених трендова у опремању, наjавио и да ће MУП радити на додатном опремању припадника СAJ-а и других специjалних jединица полициjе.

“Борба против организованог криминала корупциjе и тероризма захтева и добру обученост jединице и зато ће MУП у складу са економским могућностима учинити све што може да обезбеди наjбољу могућу опрему”, рекао jе Стефановић.

Стефановић и директор полициjе Mилорад Вељовић претходно су одали пошту и положили венце на споменик припадницима СAJ-а коjи су изгубили живот извршаваjући разне задатке.

На свечности су уручене награде припадницима СAJ-а за постигнуте изузетне резултате у овоj години.

СAJ jе савремена, високопрофесионална антитерористичка jединица полициjе, уско специjализована и опремљена савременом опремом и наоружањем за извршавање високоризичних задатака.

Tо се, пре свега, односи на борбу против тероризма на тактичком нивоу, као и пружање асистенциjе Управи криминалистичке полициjе и другим jединицама MУП-а приликом хапшења наjопасниjих криминалних група.

Искуство дуго три децениjе и програм обуке по узору на светске антитерористичке jединице, допринели су стварању изузетно обучене, покретне и опремљене оперативне jединице.

Припадници СAJ-а успешно су обезбеђивали наjвише државне руководиоце, скупове и обjекте од посебног значаjа и стране државнике коjи су били у посети Србиjи.

СAJ jе самостална jединица у оквиру дирекциjе полициjе MУП-а коjа се ангажуjе по наредби директора полициjе уз претходно одобрење министра унутрашњих послова.

Tоком година та jедница jе неколико пута реорганизована, а наставља традициjе некадашње “Jединице милициjе за специjална деjства” формиране 18. децембра 1978. године у циљу борбе против тероризма, криминалних група, извођења високоризичних акциjа у урбаним условима…

http://https://www.youtube.com/watch?v=BGk10A37m5Y&feature=youtu.be

Извор: Танјуг