Стефановић: Трајно одузимање возила у наjтежим облицима насилничке вожње

251114-zobs-sl2-v

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановића представио је Нацрт измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја којима се, у циљу смањења броја саобраћајних незгода и страдалих и повређених на путевима у Републици Србији, између осталог предвиђа и трајно одузимање возила у драстичним случајевима кршења закона.

Предложеним изменама, које ће бити упућене Влади и које ће се ускоро наћи у парламенту, пооштрава се казнена политика у области безбедности саобраћаја, а како је објаснио министар Стефановић, полиција ће наставити појачано да ради и на превенцији и едукацији првенствено младих возача.

„Полиција ће бити оштра и репресивна у поштовању законских одредби, али исто тако трудићемо се да са свима радимо на додатној едукацији, стимулацији младих људи да се обуче и науче да на сигуран начин управљају возилима“, поручио је Стефановић.

Министар је прецизирао да Нацрт, поред постојеће мере одузимања возачке дозволе, у случајевима вожње без возачке дозволе или вожње у алкохолисаности већој од два милиграма по милилитру, дакле у посебним облицима насилничке вожње, предвиђа и заштитну меру трајног одузимања возила.

Водећи посебно рачуна о животима младих људи који су учесници у саобраћају, али и о свим осталим, предложеним Нацртом, како је најавио Стефановић пробна возачка дозвола издаваће се на рок од две године, особама које први пут полажу возачки испит за путничка возила и мотоцикле.

Изузетно ако возачки испит положе пре навршених 19 године, пробна возачка дозвола, у том случају, важиће до 21 године, додао је министар.

Стефановић је указао да је Нацртом предвиђено и продужење времена у коме ималац пробне возачке дозволе током ноћи не може возити, од 23 сата до шест сати ујутру, имајући у виду да су последњи догађаји показали да се тешке саобраћајне незгоде догађају упрао у периоду од четири до шест часова.

Једна од мера коју предвиђа Нацрт, у циљу заштите деце у саобраћају, је и подизање границе коришћења дечијих седишта до 12 година или коришћење безбедносних подметача уколико дете није достигло висину од 135 сантиметара, навео је министар.

Стефановић је подсетио да је Министарство унутрашњих послова у последњих шест месеци предузимало озбиљне мере које за циљ имају смањење броја кривичних дела из области против безбедности саобраћаја и повећање степена поштовања прописа од стране свих учесника у саобраћају.

„Те мере за резултат су имале смањење броја саобраћајних незгода и броја страдалих лица, па је тако у односу на 2013. годину број страдалих смањен за 100“, рекао је Стефановић указавши да је то озбиљан резулата али да полиција и даље није њиме задовољна.

„Наставићемо да радимо на драстичним променама које треба да доведу до тога да Србије постигне стандарде у овој области које имају развијене европске земље“, закључио је министар Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова