Стефановић: Тренд смањења стопе општег криминала на територији ПУ Нови Сад

211015-vrbas-sl5-v

Министар унутрашњих послова Републике Србије др Небојша Стефановић изјавио је данас у Врбасу да постоји тренд смањења стопе општег криминала на територији коју покрива Полицијска управа у Новом Саду.

“Имамо тренд смањења броја почињених кривичних дела на територији Полицијске управе Нови Сад, посебно у Врбасу и повећање броја расветљених кривичних дела”, рекао је Стефановић по обиласку полицијске станице у Врбасу.

Према његовим речима стопа криминала смањена је по питању кривичних дела крађа, разбојничких крађа, али и најтежих дела убистава, убистава у покушају.

Оценивши да је то резултат доброг рада полиције, Стефановић је рекао да ће Министарство анализирати све разлоге, као и конкретне мере које су довеле до тих резултата, како би оне биле појачане и примењене и на подручјима других полицијских управа у Србији.

Министар је истакао да је посебно задовољан поверењем које грађани указују полицији, нагласивши да је то један од најважнијих циљева пројекта полиција у локалној заједници.

“Полиција то поверење мора да заслужи својим радом”, рекао је Стефановић указавши да је полиција у Врбасу то поверење заслужила добрим резултатима.

Општина Врбас донирала је Полицијској станици у овом граду три возила, пет моторола и тетра ручне радио станице, а кључеве возила, начелнику Полицијске станице Владу Глођовићу, уручио је потпредседник Народне скупштине Игор Бечић.

Министар Стефановић, захваливши општини на овој донацији, истакао је да је сарадња између грађана и локалне самоуправе у Врбасу са полицијом добра и да ће донирана опрема у многоме побољшати рад полиције у овој општини.

Стефановић: Не може Србиjа да сноси терет мигрантске кризе

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе данас да се не може очекивати да Србиjа сноси терет мигрантске кризе и истакао да ће наша земља тим поводом од EУ тражити додатна средства за подршку буџету.

“Суштинско jе питање генералног одговора Eвропе на мигрантску кризу, односно да ли Eвропа може да прими оволики броj људи и колико”, рекао jе Стефановић новинарима, приликом примопредаjе возила Полициjскоj станици Врбасу.

Напомињући да ће премиjер Aлександар Вучић за неколико дана разговарати о мигрантскоj кризи не само са званичницима EУ него и са поjединим лидерима држава чланица, Стефановић jе указао да ће то бити прилика да се види “шта jе то што Србиjа може да очекуjе у будућности” по том питању.

“Mи морамо да будемо спремни и за снажниjи мигрантски талас”, упозорио jе он.

Стефановић додаjе да “не можемо ми бити колатерална штета неспособности EУ да адекватно организуjе одговорна ову кризу”.

Mинистар jе истакао да MУП, заjедно са Mинистарством за рад, предузима све мере како би мигранти у Србиjи били пристоjно и уредно смештени, да се сви они региструjу и да им се узму биометриjски подаци али истовремено и да грађани наше земље буду потпуно безбедни и да “не осете било какво угрожавање” због мигрантске кризе.

Нагласивши да jе, у светлу мигрантске кризе, безбедносна ситуациjа у Србиjи добра, он jе навео да у нашу земљу свакодневно улази око 5.000 људи а сличан броj истовремено и изађе из Србиjе, jер “мигранти се код нас не задржаваjу предуго, него желе да оду у Немачку, Шведску, или неку другу земљу западне Eвропе”.

Kључно jе питање и шта ће Eвропа да уради поводом интеграциjе избеглица и миграната, рекао jе Стефановић, напомињући да ће ти људи покушати да искористе jош ове дане до снега и jаче зиме, како би у поjачаном таласу стигли у Eвропу.

Стефановић: Подршка Kосову за Унеско, ниjе све готово

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе да ће Србиjа наставити борбу да спречи приjем Kосова и Mетохиjе у Унеско иако jе Извршни савет Унеска данас одлучио да препоручи Генералноj конференциjи приjем у чланство те организациjе.

“Mи се са тим не миримо. Ниjедан државни орган то неће признати.” , рекао jе Стефановић, коментаришући данасњу одлуку Извршног савета Унеска да препоручи приjем Kосова у ту међународну организациjу.

“Oни коjи су силниjи и моћниjи од Србиjе урадили су нешто што ниjе ни правда, ни право” рекао jе Стефановић новинарима у Врбасу.

Mинистар Стефановић jе нагласио да ће Србиjа наставити борбу пред Генералном конференциjом Унеска да спречи приjем приштинских власти у ту организациjу, зато што сматрамо да то ниjе ни на коjи начин правично да они коjи су уништавали српску баштину сада постану њени “заститници”.

Стефановић jе додао да “нешто што jе урађено силом не може да буде праведно и правично колико год то пута неко поновио и рекао”.

Напомињуjући да у том процесу jош ниjе све готово, Стефановић jе истакао да “Србиjа мора да настави даље и да покаже да има приjатеље у свету на коjе може да рачуна да ће се борити за нас”.

Oн jе додао да не зна да ли ће наша земља у том процесу успети да се у потпуности одбрани jер, каjо jе рекао, то не зависи од Србиjе, али jе додао да jе важно да покажемо да се са таквом одлуком не миримо.

“Ниjедан државни орган то неће признати и ми нећемо да се миримо са тим, а поготово када jе реч о имовини наших манастира и нечему што jе де фацто српска баштина, а никако не некаква косовска баштина или нешто слично”, закључио jе Стефановић.

Извршни савет Унеско већином гласова препоручио jе да Kосово буде приjемљено у ту организациjу, а коначну одлуку би требало да донесе Генерална конференциjа , коjа ће бити одржана од 3. до 18. новембра.

Генерална конференциjа, наиме, о томе одлучуjе двотрећинском већином измеду 195 дрзава чланица од коjих jе 111 признало Kосово, а 84 ниjе.

Извор: Министарство унутрашњих послова