Стефановић: Убице и налогодавци се морају пронаћи

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да убиство Оливера Ивановића не може да остане некажњено и додао да се убице, организатори и налогодавци морају пронаћи.

Стефановић је казао да међународне институције заједно са приштинским органима треба да покажу да желе да дођу до разрешења случаја, те навео да су се Министарство правде и МУП обратили ЕУЛЕКС-у и УНМИК-у са захтевом да добију информације и да се укључе у истрагу јер су заинтресовани да се што пре дође до починиоца.

“Нама ће, после одговора на наша питања, бити јасно да ли желе да прихвате учешће наших државних органа и да ли се истрага спроводи са циљем да се починилац пронађе или не…Ако они не желе то да ураде, биће јасно да Срби не стоје иза тога и биће јасно целој јавности о чему се ту ради”, рекао је Стефановић.

Стефановић је, гостујући на Пинку, убиство Оливера Ивановића оценио као терористички чин и тешко кривично дело, наводећи да Тужилаштво за организовани криминал започиње прикупљање обавештења од свих државних органа који могу довести до откривања убица.

“Апелујемо, не мешајући се у рад Тужилаштва, да буду проактивни пошто се појављује један број људи који тврде на друштвеним мрежама да знају ко су организатори, ко су убице”, рекао је Стефановић.

Он је додао да се Србија, невезано за мере које ће бити предузимане у Приштини, неће зауставити на томе већ ће, каже, наставити истрагу.

“Ово је добра прилика да позовем оне који себе називају политичарима или претендују на највише државне функције, при том мислим и на Јанковића, Ђиласа, Вука Јеремића и на све остале да се удрже од тога да означавају своју земљу, руководство Србије као кривца, за нешто што је тежак терористички акт који је погодио Србију”, рекао је Стефановић.

Он је истакао да је дубоко уверен да ће истрага показати ко је починио кривично дело, напомињући да је председник Александар Вучић био јасан да неће бити заштићених.

“До кога год истрага да дође, како год се тај звао, које год националности био мора да буде ухапшен и процесуиран”, поручио је министар.

Тврдње да је разлог убиства то што је неко имао другачије политичко мишљење, Стефановић је одбацио као бесмислене упитавши да ли онда иза претњи људима из државих органа стоје они који свакодневно воде кампању против њих попут Ђиласа или Јанковића.

“Имате један број људи који злоупотребљавају смрт човека. Ми покушавамо кроз рад и институције да пронађемо ко су кривци јер хоћемо да они одговарају. Ако нам стигне мејл у коме нам неко прети да ли то значи да иза тога стоје они, таква врста стављања на политичку вагу показује да њима није жеља да се открије ко је то урадио већ да ово искористе у неком политичком моменту”, рекао је Стефановић.

Министар је још једном позвао све који имају некаква сазнања да дођу у полицију и то саопште, а на Тужилаштво је апеловао да позива све оне који тврде да нешто знају о убиству.

“Апелујем на тужилаштво да те људе позива, а да они то образложе – или ће пред тужиоцем рећи не – то је био део наше кампање, само смо се шалили”, рекао је Стефановић и поновио да је државним органима стало да открију ко стоји иза Ивановићевог убиства.

 

Извор: Танјуг