Стефановић: Укупан криминал смањен за више од пет одсто

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас да је, захваљујући ефикасном раду полиције,  укупан криминал у Србији током прошле године у односу на 2015. годину смањен за више од пет одсто и истакао да неће дозволити да било ко ниподаштава резултате рада српске полиције, зарад стицања „јефтиних политичких поена“.

Стефановић је представљајући резултате рада Министарства у преходних неколико година, истакао да је полиција у последњих 14 месеци запленила више од четири тоне наркотика,  што је најбољи резултат који је постигнут у претходних осам година.

Према његовим речима, заплене наркотика остварене прошле године, двоструко су у односу на оне из периода од 2008. до 2012. године.

Говорећи о борби против организованог криминала, Стефановић је прецизирао да је разбијено 14 организованих криминалних група, ухапшено 47 вођа и њихових помагача, као и да су откривене и заплењене 54 лабораторије за производњу дроге, што је најбољи резултат у претходној деценији.

„И даље сматрамо да борба против наркотрафикинга мора да се појача. Иако смо остварили  добре резултате и имамо ситуацију да цена дроге на улици расте, јер је све мање захваљујући ефикасном раду полиције, остварени резултати само су подстрек за бољи и ефикаснији рад и веће заплене“, казао је министар полиције.

Указавши да је укупан криминал у 2016. години у односу на претходну годину смањен за преко пет одсто, Стефановић је истакао да је у 2016. години почињено најмање кривичних дела у последњих 25 година.

„Без обзира што неко жели то да представи на другачији начин и што се у јавности често барата неким дезинформацијама, захваљујући озбиљном раду хиљада људи у полицији прошле године почињено је најмање кривичних дела у последњих 25 година“, нагласио је Стефановић.

Укупан број украдених возила, како је навео, смањен је за више од 12 одсто, број разбојништава за 22 одсто, а расветљено је и 92 одсто изнуда.

Стефановић је нагласио да се у Србији у последње три године бележи стална тенденција  пада кривичних дела убистава и тешких убистава.

„У периоду од 2004. до 2012. године просечно је било између 140 и 150 убистава годишње. У последње три године број убистава и тешких убистава креће се око 100 годишње, а полиција интензивно ради да тај број буде још мањи“, рекао је Стефановић и указао да је највећи број ових кривичних дела везан за породично насиље, као и да је највећи број расветљен.

Говорећи о превентивном раду полиције и едукацији најмлађих, Стефановић је подвукао да је број кривичних дела у близини школа и вртића смањен за више од пет одсто.

„Константним радом полицијских службеника, сталним присуством у школама, радом са децом,  превентивним предавањима која су дупло повећана, успели смо да направимо добар резултат који је подстрек да још више повећамо превентивни рад.

Говорећи о мигрантској кризи, Стефановић је истакао да је, и поред тога што је од њеног почетка кроз Србију прошло више од милион миграната, очуван стабилан јавни ред и мир , са минималним бројем кривичних дела.

„Србија се показала као поуздан партнер, као земља која је постигла боље резултате од многих држава чланица ЕУ. Грађани Србије нису осетили терет кризе, а наша држава се  показала као добар домаћин, као земља која је мигрантском кризом руководила на озбиљан и одговоран начин“, истакао је Стефановић.

Осврнувши се на финансијско стање у Министарству, Стефановић је указао да су у претходне две године измирени дугови, направљени у претходних десет година, према припадницима МУП-а  који су износили две милијарде и шесто милиона динара.

Министар полиције је рекао да му је жао што у време када су ти дугови направљени није било оних који би протестовали и тражили остварење синдикалних права и више новца за припаднике полиције – „тада је њима лично било вероватно добро, нису их интересовала  права обичних полицајаца“.

Према његовим речима, Министарство је измирило и милијарду и по динара дуга за неплаћене рачуне по другим основама.

Стефановић је истакао да ће МУП и у овој години наставити са модернизацијом опреме кроз набавку нових оклопних транспортера, борбених чамаца, заштитне опреме, патролних возила, униформи …

Министар је подсетио да су током прошле године модернизовани скоро сви оклопни транспортери које МУП има, да је полиција након седам година добила преко 30.000 комплета нових униформи, као и да је набављено 250 нових патролних возила.

Министартсво унутрашњих послова, како је најавио, ове године ући ће у процес лизинга за набавку једног већег дела возила и на тај начин обновиће патролне аутомобиле који су куповани 2001, 2002. године, који нису обнављани и који су прешли стотине километара.

Говорећи о реформским процесима које спроводи Министарство, Стефановић је указао да се, у складу са новим Законом о полицији, данас напредује кроз поступак који спроводи конкурсна комисија и да се знају прецизни параметри које неко мора да испуни да би добио могућност за унапређење.

Стефановић је истакао да данас запослење у Министарству није могуће пре, првенствено спроведеног интерног конкурса, а потом и јавног, што раније није био случај и указао да је по први пут директор полиције изабран на јавном конкурсу, кроз транспарентан поступак.

Истакавши да се припадници Министарства свакодневно ефикасно боре против криминала и да раде један од можда најтежих послова у земљи, Стефановић је истакао да неће дозволити да се њихов рад подаштава „само зато што неко хоће да убере неки јефтини политички поен“.

„Изволите, погледајте чињеницама у очи, шта су резултати, како је то изгледало пре неколико година и како изгледа данас. Борбу против свих облика криминала настављамо жестоко и  оштро и трудићемо се да грађани Србије имају разлога да имају из године у годину све више поверења у своју полицију“, закључио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова