Стефановић: У борби против криминала неће бити заштићених

02

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић изјавио је данас на Криминалистичко –  полицијској академији да је поверење грађана у полицију суштина реформи које спроводи Министарство унутрашњих послова и да у борби против криминала неће бити заштићених.

Стефановић је на трибини „Реформа полиције у светлу новог Закона о полицији“, говорећи о хапшењу 30 саобраћајних полицајаца у Чачку, истакао да Министарство неће дозволити да „групице“ корумпираних срамоте поштене и часне полицајце.

„Нема заштићених. Ништа не гурамо под тепих и кроз овакве мере хоћемо да  покажемо да смо потпуно спремни да се обрачунамо са корупцијом у нашим редовима“, истакао је Стефановић подсетивши да је до сада ухапшено и неколико начелника и да је процесуиран велики број полицијских службеника.

Министар је подсетио да нови Закон о полицији даје шира овлашћења Сектору унутрашње контроле, који између осталих мера спроводи и тест интегритета.

Истакавши да нико ко почини кривично дело неће бити заштићен, Стефановић је навео да је у претходном периоду ухапшено неколико председника судова, директора предузећа и и других функционера.

Стефановић је нагласио да ће Министарство наставити да улаже у побољшање услова рада и обучености полиције, како би могла ефикасно да се суочи са новим изазовима попут мигрантске кризе, високотехнолошког криминала, нових облика тероризма.

Захваљујући подршци Владе Републике Србије, како је рекао, полиција је добила 40 оклопних возила, која су климатизована и пружају бољу заштиту полицајцима, као и нове униформе, наоружање, заштитну опрему.

Говорећи о реформама које спроводи Министарство, Стефановић је навео да нови Закон о полицији уводи систем каријерног напредовања и да сада, за разилку од ранијег периода, Министарство има јасно предвиђање о броју полицијских службеника који ће у наредном периоду бити потребни.

У прилог томе, Стефановић је као значајан документ навео Споразум који је потписан са Криминалистичко – полицијском академијом на основу кога је запослен један број академаца.

„Увели смо систем у коме знамо које су потребе МУП-а и на основу те процене расписали смо конкурс за одређени број полазника Центра за основну полицијску обуку који ће бити примљени у радни однос 2018. године“, рекао је министар и најавио да ће они који су раније завршили КПА кроз институцију „помоћне полиције“ моћи да буду ангажовани у Министарству већ наредне године.

„Приоритет нам је да у систему бебедности, посебно у полицији, раде академци и они који су завршили ЦОПО“, нагласио је Стефановић.

Говорећи о новом Закону о полицији, Стефановић је истакао да су овим законом смањена овлашћења министра, да је укинута могућност министра да покрене предистражни поступак и да истрагу, по налогу тужиоца, воде искључиво организационе једине у оквиру Дирекције полиције .

„Свели смо улогу оних који нису надлежни на минимум. Закон о полицији је јасан у том смислу“, закључио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова