Стефановић: У Воjводини за 8,9 одсто мање криминалних дела

subotica

 

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић рекао jе да jе укупан броj криминалних дела у Воjводини од маjа до новембра прошле године смањен за 8,9 одсто у односу на исти период 2013. године.

Стефановић jе у Новом Саду на седници Савета Скупштине Воjводине за безбедност прецизирао да jе у том периоду броj криминалних дела са 36.609 смањен на 33.366.

“Укупан броj криминалних дела почињених на териториjи Воjводине чини 32,5 одсто од укупног броjа тих дела почињених у Србиjи”, рекао jе Стефановић представљаjући извештаj MУП-а о стању безбедности у Воjводини за 2014. годину.

Наjброjниjи су имовински деликти коjи чине 73,4 одсто свих криминалних дела, али jе забележено њихово смањење у односу на 2013. за око 17 процената.

Полициjа jе од маjа до новембра 2014. године одузела 460 комада оружjа, а како jе казао Стефановић, наjвећа претња jе од илегалног оружjа коjе jе у поседу грађана, jер jе 93 одсто кривичних дела почињено управо са тим оружjем.

У том периоду почињено jе 1.102 крвна деликата на териториjи Воjводине, што jе за пет одсто мање него у 2013. години, додао jе министар полициjе.

Наjвеће повећање у области криминала бележе сексуални деликти чиjи броj jе са 17 повечан на 29, а повећање jе забележено и у области насиља у породици и оно износи 15 процената, нагласио jе Стефановић, додаjући да jе повећаном броjу приjава те врсте насиља допринела поjачана активност полициjе.
MУП користи све своjе капацитете да на целоj теритоjи Србиjе а самим тим и Воjводине, интезивира напоре за обезбеђивање стабилног амбиjента како би се повећао осећаj опште сигурности грађана “, рекао jе Стефановић.

Седницу покраjинског савета за безбедности отворио jе председник тог тела и Скупштине Воjводине Иштван Пастор коjи jе рекао да седници присуствуjе девет од 16 чланова.

Седници поред Стефановића, присуствуjу и директор полициjе Mилорад Вељовић, начелник ПУ Нови Сад Синиша Радаковић и други припадници полициjе.

Извор: Танјуг