Стефановић: Хрватска и Словенија од данас не примају више од 500 миграната дневно

Србија је добила званично обавештење од хрватске полиције да Словенија и Хрватска неће примати више од 500 миграната дневно, изјавио је данас министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Претходне вечери добили смо обавештење од хрватске полиције, које су они добили од словеначке полиције, да се од данас примењује нови режим и да Словенија и Хрватска неће примати више од 500 људи дневно и то је најновија измена – рекао је Стефановић за ТВ Пинк.

Он је додао да је Србија тражила и добила писано изјашњење о томе, како бисмо доказали да то “није ништа што Србија измишља”.

Према његовим речима, у Србији се тренутно налази нешто мање од 2.000 људи, од којих је један мали део затражио азил, у последњих неколико дана само њих 38.

И они који су раније тражили азил урадили су то да би остали неколико дана и одморили се, како би наставили даље, они тиме само купују време – рекао је Стефановић и додао да они не желе да остану у Србији, Хрватској или Македноји, већ им је циљ нека од земаља западне Европе.

Како је рекао, кључно питање је да ли те државе желе да их приме или не.

Ако желе, то је одговор који морамо да добијемо – рекао је Стефановић.

Упитан шта је циљ Европе, министар је рекао да је питање које се намеће зашто проблем није раније решаван на овај начин.

Ситуација се погоршала у претходних неколико месеци. Имали смо зиму, када је било затишје, када смо могли интензивније да решавамо, али нисмо, зато што не постоји јединствено решење. Европске земље имају различито видјење, од оних које не желе да виде ниједног мигранта на својој територији, до оних које су поднели највећи терет – рекао је Стефановић.

Он је подвукао да Србија води рачуна о својим грађанима, да ће бити очувана безбедност и стабилност.

Ниједан крупнији проблем нисмо имали, нити ћемо га имати – рекао је Стефановић и додао да Србија жели да покаже солидарност.

Он је најавио да ће у уторак у Београду бити одржан оперативни састанак, на којем ће се окупити директори полиције Грчке, земаља са балканске руте, Немачке, Холандије, и сви који су важни у процесу.

Надам се да ћемо моћи да закључимо, ако некога региструјете у Македонији и дате му потврду, да ли они могу и у ком броју да наставе даље. Кад то будемо дефинисали то ће олакшати ситуацију у свим земљама – рекао је Стефановић.

Говорећи о одобрењу да се у случају потребе ставе снаге Војске Србије у пуну приправност, Стефановић је рекао да то значи да би, ако буде потребно, један број војника био размештен у одређеном појасу са одређеним задацима, како би заштитили границу од илегалних прелазака и безбедност грађана.

То ангажовање, како је рекао, још није потребно.

Али не можемо, кад видимо гомилање људи у Грчкој, да чекамо моменат да се рецимо пробије грчко-македонска граница и да десетине хиљада људи похрле ка Србији и да се онда сетимо.

Ми смо спремни – поручио је Стефановић.

Извор: Блиц