Стефановић: Чинимо све да заштитимо децу

Поштовани грађани, и у 2017. остали смо посвећени једном од наших најважнијих циљева – заштити сваког детета, њиховој безбедности и сигурности. Као министар, иницирао сам увођење новог факултативног предмета Основи безбедности деце у четвртом и шестом разреду основних школа у Србији, чиме желимо да правовременом едукацијом наша деца науче како да препознају и одреагују на сваку потенцијалну опасност и изазов.

И наредне 2018. наставићемо са добрим резултатима и уложићемо све капацитете да нам деца буду безбедна како у школи тако и на путу од школе до куће, и да имају безбедно и безбрижно детињство.

Број часова из предмета Основи безбедности деце од 1. септембра: 20.815.

Овај факултативни предмет намењен је деци четвртих и шестих разреда свих основних школа у Србији и изводи се једном месечно, на часу одељенског старешине, уз његово присуство. У свим школама у Србији одржани су часови и сваки ученик четвртог и шестог разреда већ је у својој учионици видео наше колеге, обучене полицијске службенике, који изводе наставу.

Број обучених полицајаца за извођење предмета: 2.024, од тога 130 координатора и 1.894 полицијских службеника.

У свим школама у Србији одржани су часови и сваки ученик четвртог и шестог разреда већ је у својој учионици видео наше колеге, обучене полицијске службенике, који изводе наставу

Наше колеге из Управе криминалистичке полиције, Управе граничне полиције, Управе полиције, Управе саобраћајне полиције и Сектора за ванредне ситуације, прошли су специјализовану обуку за извођење наставе на овом предмету. Уз њих, подршка у настави су и пензионисани полицијски службеници МУП који су такође прошли обуку, а које сам лично желео да укључим као важан фактор у нашем систему безбедности који у великој мери може да допринесе својим великим искуством преношењу знања на наше најмлађе, али и да помогну нашим колегама полицајцима.

– Теме које обухвата нови предмет:

– Полиција у служби грађана

– Безбедност деце у саобраћају

– Насиље као негативна појава

– Превенција и заштита деце од опојних дрога и алкохола

– Безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа

– Превенција и заштита деце од трговине људима

– Заштита од пожара

– Заштита од техничко-технолошких опасности и природних непогода

Број школских полицајаца у Србији у школској 2017/2018. години на пословима унапређења безбедносне заштите ученика: 350

МУП је део основаног Министарског тима за превенцију вршњачког насиља, у коме на нивоу министара и оперативне групе активно учествује у планирању превентивних активности и сузбијању овог важног проблема.

У оквиру акције „Армагедон“, до сада је слободе лишено укупно 160 лица, углавном за кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију.

МУП остаје посвећен борби против злоупотребе малолетника на интернету и њиховог искоришћавања, сузбијању дечје порнографије и заштити малолетника на друштвеним мрежама.

Полицијски службеници Управе саобраћајне полиције врше појачану контролу свих учесника у саобраћају у зони “Школа” и зони “30”

Поред репресивних мера које полицијски службеници предузимају, МУП учествује у низу акција које су превентивне и усмерене на унапређење безбедности саобраћаја, и у оквиру њих издвајамо акције:

“Школа”, која се реализује у септембру и у току које полицијски службеници у зони школе врше појачану контролу саобраћаја и едукују децу о безбедном учешћу у саобраћају.

“Пут и ја”, у оквиру међународне акције која се спроводи у 10 земаља Европе и јужне Америке, у 57 општина са акцентом на најугроженија подручја. Предавачи су радници МУП специјално едуковани за овај програм.

Акција “Сваки корак безбедан и лак” у склопу које је организован обилазак дечјих вртића и едукација деце о значају безбедног учешћа у саобраћају.

Извор: Блиц