Стефановић: Јанковић политикант кога скупо плаћамо

S

Министар унутрашних послова Небојша Стефановић рекао је да му је жао што заштитник грађана Саша Јанковић сваку изјаву користи за неку врсту слања политичких порука или напада на војску и полицију.

“Не знам како бих то другачије оценио него као политиканство”, рекао је Стефановић новинарима у Палати Србија.

Стефановић је додао да је очекивао да ће Јанковић одговорно обављати свој посао, међутим, како каже, очигледно је да се омбудсман из дана у дан бави само својим политичким виђењима и предвиђањима.

Како је рекао, политикантске квалификације које даје омбудсман говоре да у будућности морамо много више да радимо на томе да на челу независних институција имамо професионалце а не политиканте.

“Рекао бих јефитине политиканте, али скупо га плаћамо, па не могу то да кажем”, рекао је Стефановић.

Јанковић је у изјави Блицу негирао да је одбио сарадњу с полицијом у вези с његовом безбедношћу.

Омбудсман је позвао министра да објави писмо којим је он (омбудсман) наводно поручио да неће сарађивати с МУП-ом када је у питању његова безбедност.

Јанковић, напротив, тврди да је 24. априла разговарао с двојицом инспектора (Бабић и Видаковић), али није желео да говори о детаљима тог састанка, јер, како је навео, не жели да учествује у “мешању истине и лажи у одурну масу која производи неповерење у државне институције”.

Јанковић је за Блиц рекао и да је недопустиво што је министар Стефановић издвојио само име рукометаша Перуничића од свих с којима је МУП разговарао поводом сумњи да је омбудсман праћен.

Србија неће дозволити тероризам на својој територији

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас, поводом терористичких напада у Куманову, поручио да Србија то неће дозволити на својој територији.

“Србија већ месецима континуирано ради на подизању борбене готовости полиције и војске за изазове тероризма. Са јаким полицијским снагама бићемо присутни у сваком делу насе земље где би могло доћи до угрожавања”, рекао је Стефановић новинарима у Палати Србија.

Како је додао, у овом тренутку то су Копнена зона безбедности и граница са Македонијом, али је полиција спремна за дејство у сваком делу Србије.

Стефановић је рекао да изазови тероризма нису једноставни и да су ретке информације које говоре да ли ће се нешто догодити на одређеном месту у одређено време, већ је тероризам нешто што стално траје и за шта државни органи морају да буду стално спремни.

“Ми очекујемо те изазове у наредном периоду и нажалост не можемо да кажемо да ће тероризам обићи овај регион што се показало у Македонији и Републици Српској”, рекао је Стефановић и истакао да на та упозорења војска и полиција морају бити спремне.

Стефановић није желео да говори о оперативним подацима које су безбедносне службе Србије размењивале са Македонијом, рекавши да се са том државом размењује много информација које се односе на миграције, безбедност, тероризам и све сто је важно у борби против организованог криминала.

“Ово је била сложена ситуација у Куманову, није је било лако решити, али није на мени већ на македонским безбедносним органима да анализирају шта су били узроци ове терористичке акције, која је захтевала оштар одговор државе”, рекао је Стефановић.