Стефановић: Jедан од приоритета владе – безбедност грађана

DEJAN POPOVIC, JASNA AVRAMOVIC, NEBOJSA STEFANOVIC, IVAN RISTIC, MILORAD VELJOVIC

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, у Градској управи Смедерево, присуствовао је уручењу донације, коју је град Смедерево донирао Полицијској управи у том граду, у виду два возила, чамца и рачунарске опреме, што ће, по речима министра, олакшати рад полиције на терену, учинити је ефикаснијом, а тиме повећати безбедност грађана.

“Поред запошљавања, нових радних места, огромних напора које Влада Републике Србије и премијер улажу у васкрсење економије ове земље, један од приоритета Владе је безбедност и сигурност грађана”, истакао је Стефановић у Скупштини града Смедерево.

Данашња донација, како је рекао Стефановић, показује да је то приоритет и локалне самоуправе.

Министар је указао да ће донирана опрема значајно олакшати рад полиције на терену, јер у време када криминал не познаје границе и када међу криминалцима нема језичких баријера, савремена технологија омогућиће ефикаснију борбу против криминала.

„Ова донација је изузетно значајна јер је један од изазова, са којима се суочава Полицијска управа Смедерево, кријумчарење робе и крађе које се дешавају на Дунаву. Адекватна техничка опремљеност биће од прворазредног значаја за сузбијање ове врсте криминалa“, нагласио је министар.;

Према речима министра Стефановића, Министарство унутрашњих послова ради на великом пројекту у вези са видео надзором, али без локалних самоуправа, било да је реч о мањим општинама или градовима, велики и непробојан сигурносни систем не може бити у потпуности направљен.

“Видео надзор је изузетно важан како по питању безбедности саобраћаја, тако и за превенцију и разоткривање свих видова криминала.

Министар Стефановић је, са сарадницима, обишао и Полицијску управу Смедерево.

Говорећи о стању безбедности у Смедереву, министар Стефановић је оценио да људи у овој полицијској управи одговорно и озбиљно раде свој посао и да је у претходној години смањен број кривичних дела почињених на територији Полицијске управе Смедерево, а да је смањен и број погинулих у сaобраћајним несрећама са 29 на 17.

„То је изванредан напредак, али нећемо бити задовољни док тај број не буде нула и док грађани не буду максимално безбедни“, рекао је Стефановић.

Министар је истакао и да начелнике полицијских управа на том месту држе резултати и да су они, за њега, једино мерило.

„Мораће сви много више да се труде, да улажу много више напора, како би осигурали безбедно окружење и заслужили поверење грађана”, истакао је Стефановић.

Он је рекао да ће се, по усвајању новог Закона о полицији, вратити секторски начин рада полиције кроз патролне делатности, како би сваки грађанин знао свог полицајца у улици, месној заједници и кварту.

Градоначелник Смедерева Јасна Аврамовић указала је да данашња донација, чија је вредност више од четири милиона динара, представља наставак улагања града у безбедност грађана

Она је најавила да ће град у овој години одвојити средства за увођење видео надзора, који је значајан не само за безбедност грађана, већ и за очување имовине.

Извор: Министарство унутрашњих послова