Стефановић: Kазне у новом закону о ванредним ситуациjама

SEDNICA VANREDNOG STABA

Mинистар унутрашњих послова др Небоjша Стефановић наjавио jе данас да се новим законом о ванредним ситуациjама уводе прекршаjне мере за локалне команданте, као и казне за лица коjа одбиjу евакуациjу.

Нови закон, како jе наjавио на седници Републичког кризног штаба, требало би наредног месеца да буде пуштен у jавну расправу, а како jе изразио наду, да би био усвоjен у скупштини до краjа априла.

Према његовим речима jедна новина биће прекршаjне казне за команданте општинских и градских штабова, то jест председника општина и градоначелника уколико не испуне законске обавезе да израде процену ризика, план заштите и спасавања.

Стефановић jе истакао да jе ово била наjслабиjа тачка, jер су од 190 општина, само три имале израђен оваj документ.

Већина општина, како jе критиковао, фокусиране су на реаговање, док када jе реч о превентиви и спречавању имаjу мало резултата.

Закон ће, такође, увести нову функциjу менаџера за ванредне ситуациjе, коjи ће бити биран по струци, а не политички, казао jе Стефановић.

http://https://www.youtube.com/watch?v=aIvn2rrALy4

Tакође закон уводи општинама обавезу да организуjу jединице цивилне заштите, додаjући да се ради о добровољцима коjи ће у ванредним ситуациjама помоћи у цивилним пословима.

Стефановић jе указао да те jединице не улазе у броj од 1.000 људи из цивилне заштите коjе опрема Република.

Исто тако уводе се строжиjа правила евакуациjе људи коjи то одбиjаjу, jер су искуства из Oбреновца показала да такве ситуациjе могу бити фаталне.

За лица коjа одбиjаjу евакуациjу предвиђене су прекршаjне казне.

Стефановић jе казао да Kризни штаб непрестано мотри и прати све промене.

Стефановић jе подсетио да jе прошле године на подручjе Србиjе пала огромна количина падавина коjа ниjе запамћена у протеклих 100 година.

“Не знамо како ће се природа убудуће понашати. На нама jе да будемо спремни. Aпеловао бих на све локалне самоуправе да организуjу своjе комуналне активности, пре свега око рашчисћавања водотокова и утврђивања насипа на водотоковима другог реда”, истакао jе Стефановић.

http://https://www.youtube.com/watch?v=b43PgIfwrkc&feature=youtu.be

Извор: Танјуг