Стефановић: MУП очувао безбедност и стабилност Србиjе

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић поручио jе данас да jе MУП озбиљним радом и залагањем очувао безбедност и стабилност Србиjе, а да jе мигрантима у нашоj земљи обезбеђен хуман и достоjанствен боравак.

Стефановић, коjи jе данас у Прешеву присуствовао отварању друге фазе и почетку радова на трећоj фази привременог прихватног центра за мигранте, истакао jе да MУП улаже огромне напоре да се успостави систем jединствене регистрациjе.

Oн jе указао да мигрантска криза може да се реши само jединственим приступом, а да jе не може решити Србиjа сама, нити било коjа друга земља самостално.

“Mорамо имати jединствени систем регистрациjе, где ће ти људи моћи да се региструjу на jедном месту, а не у свакоj држави кроз коjу пролазе. На таj начин повећавамо и безбедносне предуслове за њихов миран пролазак кроз сваку од транзитних држава”, указао jе Стефановић.

Oн jе, са министром за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Aлександром Вулином, амбасадором Kраљевине Норвешке Aрнеом Санесом и представницима УНХЦР, обишао реновиране обjекте чиjу jе адаптациjу финансиjски помогла Kраљевина Норвешка.

Изразивши захвалност Норвешкоj, али и другим државама коjе су помогле да се Србиjа боље и ефикасниjе суочи са мигрантском кризом, Стефановић се захвалио и свим волонтерима, коjи даноноћно неуморно раде.

Министар Стефановић jе нагласио да jе изузетним ангажовањем припадника свих jединица полициjе постигнуто да се грађани Србиjе осећаjу безбедно, као и мигранти, код коjих се води рачуна о томе да не постану жртве трговаца и шверцера и да им се сачува достоjанство.

MУП ће, како jе рекао, наставити да сарађуjе са Mинистарством за рад, запошљавање, борачка и социjална питања и Kомесариjатом за избеглице, како би било омогућено хумано и нормално поступање према мигрантима и како грађани Србиjе не би морали, ни у jедном тренутку, да се плаше за своjу безбедност.

Mинистри Стефановић и Вулин, в.д. директор полициjе Владимир Ребић и начелник Управе граничне полициjе Mиленко Божовић обишли су данас и базу Жандармериjе Цакановци.

Захваливши УНХЦР-у на донациjи коjа ће помоћи да се поправе услови живота и рада полициjе, Стефановић jе прецизирао да у бази Цакановци изграђен нови комплекс за становање и боравак припадника Жандармериjе.

Mинистар jе рекао да очекуjе да ће се и успети да и ове године буду уложена средства у униформе, опрему, возила и све што jе потребно припадницима полициjе.

“Боље обучена и опремљена полициjа може да буде jош ефикасниjа и остваруjе боље резулатате”, рекао jе Стефановић захваливши припадницима полициjе на огромноj енергиjи коjу улажу како би грађани били безбедни.

Извор: Танјуг