Стефановић: Oдлуку о истрази доноси тужилаштво, а не омбудсман

nova slika

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе вечерас да ће MУП наредних дана имати податке да ли jе пиштољ, коjим се 1993. године убио приjатељ заштитиника грађана Саше Jанковића, био у легалном власништву омбудсмана и нагласио да о спровођењу истраге одлучуjе надлежно тужилаштво, а не Jанковић.
“Да ли се нека истрага спроводи или не, о томе доноси одлуку надлежно тужилаштво, што би заштитник грађана, пре свих морао да зна. Схватам, његову личну заинтересованост за оваj случаj, али будите сигурни да неће ни омбудсман, нити било коjи други функционер одлучивати да ли ће се нека истрага спроводити”, рекао jе министар Танјугу.
Oн jе истакао да ниjе наjавио истрагу о том случаjу, већ констултациjе са тужилаштвом, те да jе о свему говорио након писања медиjа и на данашњоj конференциjи на постављено питање новинарке телевизиjе Н1.
“Пошто jе очигледно схватио да кампања против медиjа ниjе добар политички потез, Jанковић се усмерио на MУП”, оценио jе Стефановић и додао да ће као министар наставити да сарађуjе са медиjима и пружа одговоре на сва питања на коjа може да одговори.
Наводећи да ће податке о томе да ли jе пиштољ био у легалном власништву Jанковића имати наредних дана, Стефановић jе рекао да то ниjе кључно питање тог догађаjа.
“Подсећам Jанковића да jе управо он у неким другим ситуациjама инсистирао да се говори о пиштољима, а сада када се ради о његовом пиштољу и то оном коjи jе “опалио”, па потом усмртио jедног човека, очекуjе да се ћути”, навео jе Стефановић.
Mинистар jе рекао да, без обзира на “политичке амбициjе” Jанковића, ни њему нити било коме другом неће дозволити да му одређуjе о чему може, а о чему не може да говори.
“Увек ћу се водити само наjбољим интересима грађана и професионалним интересима MУП-а Србиjе”, рекао jе Стефановић.

 

Извор: Танјуг