Стефановић: Oмбудсман jе погрешио – прекидамо полемику

NEBOJSA STEFANOVIC

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић поновио jе да jе омбудсман Саша Jанковић обjавио само извештаjе припадника Жандармериjе коjи су учествовали у инциденту током Параде поноса, а не став MУП-а и истакао да MУП више неће учествовати у тоj полемици.

“Знам да jе неким људима жао што се испоставило да Jанковић ниjе у праву… Jанковић jе погрешио”, рекао jе Стефановић новинарима.

Стефановић jе додао и да омбудсман, кад следећи пут буде имао питања за MУП, може слободно да позове и да ће му све бити обjашњено, при чему неће бити никаквих проблема.

“Ни Саша Jанковић ни било ко други неће утврђивати шта jе став MУП-а”, нагласио jе Стефановић, обjаснивши да у MУП-у постоjи за то законска процедура коjа се поштуjе.

Стефановић jе навео и да “даље више неће учествовати у томе”, додавши да jе више пута рекао шта jе имао о том случаjу.

Министар jе напоменуо и да неће дозволити да се MУП провлачи кроз медиjе на непримерен начин.

Стефановић jе рекао и да jе на саjту Заштитника грађана обjављен интерни документ MУП у коме командат Жандармериjе обавестава директора полциjе, односно преко њега Сектор унутрашње котнроле шта су изjаве припадника Жанадрмериjе коjи су учествовали у догађаjу.

Према његовим речима, командант Жандармериjе не може да изврши ниjедну другу радњу и “не множе да утврди ни изjаве других учесника у догађаjу jер то просто ниjе његов мандат”.

Стефановић jе прецизирао и да командат Жандармериjе има мандат да прикупи изjаве учесника инцидента од стране Жандармериjе “и да да оно што jе њихово виђење ситуациjе на терену”.

“Сектор унутрашње контроле, као што сам више пута поновио и ниjе ми проблем да поновим jе по закону, а не по вољи овог или оног, jедини унутар MУП надлежан да утврђуjе чињенично стање о незаконитом поступања припадника полциjе па тиме и припадника Жандрмериjе”, рекао jе министар.

Стефановић jе навео да “Сектор унутрашње котнроле то ниjе утврдио и да су то биле тврдње приапдника Жандрмериjе… имаћемо епилог на суду и суд ће просуђивати, а не jа или заштитник грађана шта се догодило”.

“И данас тужилаштво води истрагу, а тужилац jе таj коjи споровди истрагу и он доноси одлуку да ли jе закон прекршен и на основу тога спроводи даље радње… Jа као министар немам право да пресуђуjем да ли jе негде закон прекшен или ниjе, то одређуjе суд”, рекао jе Стефановић.

http://https://www.youtube.com/watch?v=zFHY_Jz7fw4

Извор: Танјуг