Стефановић: Oчекуjем оштре казне за хулигане

neb druga slika

Mинистар унутрашњих послова Небоjша Стефановић изjавио jе jутрос да очекуjе оштре казне за изгреднике коjи су учествовали у нередима уочи фудбалске утакмице Партизана и Црвене звезде.
Стефановић jе, гостуjући у jутарњем програму телевизиjе Пинк, рекао да не схвата порив дела навиjача да дођу на стадион да би се обрачунавали с полициjом. “Повређено jе 35 полицаjаца, али на срећу нико ниjе с тешким телесним повредама. Oчекуjем од правосуђа да у изрицању казни покаже оштрину и пошаље поруку да убудуће овакве ствари неће бити толерисане”, рекао jе Стефановић.
Jучерашње утакмица два наjвећа српска клуба каснила jе 45 минута због сукоба навиjача на трибинама.
До нереда jе дошло на северноj и источноj трибини између Звездиних присталица “Делиjа” и наjвероватниjе групе “Забрањени”, коjа подржава Партизан.
Полициjа jе брзо интервенисала и покушала да спречи већи инцидент, али у томе ниjе успела, па jе била приморана да испразни jедан сектор на северноj трибини.
Дерби jе завршен нерешено 0:0 у утакмици 24. кола Суперлиге.

Полициjа поступа по ставу тужилаштва

Стефановић jе изjавио да jе познат став тужилаштва по питању евентуалног поновног покретања истраге у случаjу смрти младића у стану омбудсмана 1993. и истакао да полициjа нема никакав други елемент за поступање, осим става тужилаштва. “Mи немамо никакав други елемент осим става тужилаштва да можемо да радимо тако нешто. Не знам да ли постоjи неки судски лек, да ли би некоме могли да се жале, али када jе реч о MУП-у у овом тренутку немамо никакве основе да покренемо истрагу”, рекао jе Стефановић. Oн jе подсетио да jе тужилаштво заузело став да jе случаj застарео.

Mинистар jе упитао и да ли jе сваки негативан текст у коjем се нешто преиспитуjе заправо напад, истичући да у jавности постоjе двоструки стандарди по коjима jе одређеним случаjевима то напад, а у осталим основана критика. “Не знам зашто би се Jанковић плашио истраге, што провеjава из његових изjава. Не знам да ли jе себе доживео свецем. Саша Jанковић jе Саша Jанковић, а институциjа Заштитника грађана jе институциjа Заштитника грађана. Нешто из живота Jанковића може да се доведе у сумњу, као ште се свима од нас може догодити. Не знам зашто jе проблем да му се неко питање постави”, рекао jе Стефановић.

Oн jе додао и да jе MУП обjавио сав материjал о том предмету од 1993. jер би, како каже, у противном неко рекао да полициjа намерно ниjе нашла документациjу у вези с тим предметом jер нешто криjе.

На питање да ли jе безбедност Заштитника угрожена, као што се наводи у поjединим медиjима, Стефановић ниjе желео да се изjасни о тим детаљима, поручивши да MУП предузима све кораке да провери све наводе из свих приjава. “Kада jе реч о MУП-у наставићемо професионално да радимо посао и нико неће бити угрожен, а проверавамо све наводе и утврдићемо да ли jе то тачно”, рекао jе Стефановић.

Посебно одељење у MУП-у за борбу против насиља у породици

Стефановић jе апеловао на жене жртве насиља да приjављуjу нападаче, поручивши да ће полициjа учинити све како би насилници били кажњени. Стефановић jе истакао да jе ове године забележен статистички пораст насиља у породици и велики броj случаjевима у коjима су страдале жене.

Kако би се решио таj проблем, обjаснио jе Стефановић, унутар Управе криминалистичке полициjе формирано jе посебно одељење коjе се искључиво бави насиљем у породици. “На томе радимо заjедно с тужилаштвом, коjе нам jе дало подршку да пробамо да нађемо нове моделе како бисмо превазишли ситуациjу у смислу процеса, jер жене коjе су жртве веома често повлаче приjаве, не можемо да нарушимо неповредивост стана…”, рекао jе Стефановић.

Oн jе истакао да се полициjа труди да се успостави озбиљан механизам коjи ће се супроставити насилницнима “да их што дузе задржимо у складу са законом, да буде кажњени што оштриjе могуће”..
Да би се то догодило, нагласио jе министар, жене мораjу да приjављуjу насилнике и да инсистираjу на приjавама, “а не да их повуку после два дана”. “Jа разумем њихов бол, и да немаjу где да оду, а приjавиле су насилника, али то (повлачење приjаве) отежава рад полициjе”, рекао jе Стефановић, додавши да се често дешава да нико неће да приjави насиље и да се о томе чуjе тек од комшиjа.
Према његовим речима, борба против насиља у породици jе борба у коjу мора да се укључи друштво у целини и да се ради на превентиви. “Волео бих да жене у своjоj кући имаjу “сигурну кућу”, да се осећаjу безбедно, и зато се трудимо с тузилаштвом да нађемо начин да то омогућимо, а видећемо и с Mинистарством правде да ли постоjе нове законске могућности”, рекао jе Стефановић.

 

Извор: Танјуг