Стефановић: Tероризам глобални проблем, неопходна заjедничка борба

11155047_626025980866877_8621590146243817018_o

Читавом свету прети опасност од тероризма и зато jе борба против тог зла глобална одговорност коjоj сви мораjу да се посвете, поручено jе данас на Kонференциjи о страним терористичким борцима, спречавању радикализма и борби против тероризма у региону Балкана, коjа jе одржана у Београду.
Oтвараjући конференциjу, министар унутрашњих послова Србиjе Небоjша Стефановић изjавио jе да само сарадња између земаља, модерна и обучена полициjа и рад на превенциjи могу да помогну у борби против тероризма.
Стефановић jе осудио терористички напад на полициjску станицу у Зворнику, у коjоj jе страдао jедан полицаjац, а два су рањена, и нагласио да jе Србиjа поуздан партнер међународноj заjедници у борби против тог “савременог зла”.

 


Према његовим речима, у Сириjу и Ирак отишло jе да се бори 30 држављана Србиjе, од коjих су неки повели и породице.
Према подацима полициjе, додао jе он, десет страних бораца из Србиjе погинуло jе на ратиштима Сириjе и Ирака.
Стефановић jе подсетио да jе у Србиjи поднето осам кривичних приjава против особа коjи су у вези са тероризмом, као и да да jе против седморо подигнута оптужница.
Oн jе истакао да jе наш циљ да кривично буду процесуиране све особе коjе пропагираjу радикалну исламистичку идеологиjу.


Говорећи о раду полициjе, Стефановић jе рекао да MУП Србиjе даjе конкретне доприносе свакодневном разменом оперативних података с колегама из других држава и учешћем у међународним инициjативама, jачом контролом граничних прелаза, финансиjским истрагама…
Oн jе обjаснио да jе унутар тог министарства формирана група коjа се бори против тероризма и екстремизма, додавши да jедино модерна и обучена полициjа може да се супростстави тероризму.
Први корак коjи ће Србиjа направити на том путу, како jе рекао, jесте усваjање стратегиjе за борбу против тероризма коjом ће се створити оквири за институционализовано поступање полициjских службеника.
Ипак, како jе додао, репресивне мере нису jедини лек против тероризма, већ се треба посветити и његовоj превенциjи.

 

Извор: Танјуг