У сарадњи српске и македонске полиције ухапшена група за трговину синтетичком дрогом

Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије у сарадњи са македонском полицијом, након вишемесечне истраге, ухапсили су припаднике организоване криминалне групе која је у дужем временском периоду производила и дистрибуирала синтетичку дрогу амфетаминског типа.

У македонском граду Тетову откривена је илегална лабораторија за производњу синтетичких дрога, са погоном за таблетирање, а заплењено је и око 300 килограма амфетаминских таблета.

На територији Македоније и Србије ухапшени су организатор криминалне групе М. З. (1968) и још седам држављана Србије и Македоније Б. З. (1981), С. К. (1962), А. Х. (1964), С. Ш. (1977), И. Ш. (1965), А. М. (1987) и З. Д. (1962) због постојања основа сумње да су починили кривична дела удружење ради вршења кривичних дела и неовлашћена производња и стављање у промет опојних дрога.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић рекао је поводом заједничке акције српске и македонске полиције да је ово један од најбољих резултата у заплени синтетичке дроге.

„Након акције која је трајала готово годину дана полиција је пажљиво пратила све активности Милана Зарубице, транспорт опреме који се кретао из Србије у Македонију, као и из Македоније у Србију, као и прављење лабараторија које су служиле за припрему синтетичке дроге. У овој операцији пажљиво су праћени сви сарадници Милана Зарубице, а идентификовани су и потенцијални купци и због тога је акција толико трајала, јер смо желели да обезбедимо квалитетне и чврсте доказе за хапшење припадника ове криминалне групе“ рекао је министар Стефановић.

Српски министар полиције је појаснио да је ова заплена 300 килограма синтетичке дроге, веома важна и због тога што је реч о Каптагону, новој синтетичкој дроги која је омиљена и код ИСИС бораца.

„Ово је једна од операција због које сам заиста поносан на рад људи из криминалистичке полиције који су водили ову операцију. Ово је заједничка акција коју смо радили заједно са македонском полицијом, која је на својој територији запленила једну већу лабораторију, а једна лабораторија је откривена и на територији Србије“ објаснио је Стефановић.

Министар је рекао да ће се ова акција вероватно наставити и на територији Турске, где смо у сарадњи са полицијом те државе, дошли и до идентитета потенцијалних купаца.

„Веома је добро што је ухапшен Милан Зарубица, јер се он сматра једним од највећих креатора синтетичких дрога, а на овим просторима био је познат по овој делатности и раније. Нама је значајно зато што смо открили једну изузетно модерно опремљену лабораторију и нешто што је могло да нанесе велико зло нашој деци“ закључио је министар Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова