Фратини похвалио борбу против организованог криминала и корупције

FRANKO FRATINI I NEBOJSA STEFANOVIC

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић разговарао је са саветником за европске интеграције у Влади Србије Франком Фратинијем. Током састанка констатовано је да су одређене активности у протеклом периоду показале да ова Влада има већу тежину и ауторитет у односу на неке претходне. Закључено је и да се у месецима који долазе може очекивати отварање првих преговарачких поглавља у склопу приступних преговора са Европком унијом.

Министар Стефановић је представио напоре које Министарство унутрашњих послова, задужено за поглавље 24, чини у циљу што скоријег отпочињања преговора у овој области.

„Доставили смо прошле недеље Европској комисији други нацрт Акционог плана за поглавље 24 и очекујемо да у наредне три до четири недеље добијемо коментаре на тај документ“ рекао је Стефановић.

Министар Стефановић и Франко Фратини дотакли су се и теме хапшења чланова политичких партија и том приликом је Фратини похвалио борбу против организованог криминала и корупције које је означена као један од приоритета.

„У Хрватској је пре неколико година ухапшен бивши премијер Иво Санадер, а недавно је за председницу државе изабрана Колинда Грабар Китаровић, која је у Санадеровој влади била министарка спољних послова. То показује да институције раде свој посао, а да грађани на демократским изборима бирају своје представнике“ рекао је Фратини.

Стефановић је додао да последња хапшења политичких функционера показују да у борби против корупције нема заштићених. „То што је неко члан или је близак одређеној странци не значи да ће бити изузет из кривичног гоњења. Државни органи који су задужени за спровођење и поштовање закона опходе се према свим грађанима једнако“ нагласио је Стефановић.

Извор: Министарство унутрашњих послова