180 година чувају Србију

071114-svs-v02

Свечаном академијом у Музеју југословенске кинотеке у Београду, уз звуке химне, који је извео хор Криминалистичко полицијске академије обележено је 180 година постојања ватрогаства у Србији и 150 година од оснивања прве ватрогасне чете.

Тим поводом, министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић захвалио је ватрогасцима на храбрости коју показују сваки дан и додао да су ватрогасци прави хероји данашњице.

“Овај дан посвећен је припадницима Министарства унутрашњих послова, који су показали како се заслужује поверење.Ово је дан наших хероја који свакодневно излажу свој живот опасности и сложићете се за то је потребна и посвећеност и храброст.

Хвала Вам за све што чините како би у најтежим тренуцима били уз свој народ.

Помоћник министра, начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић истакао је да је поносан на припаднике Ватрогасно спасилачких јединица посебно истакавши да су они хероји 21.века.

„Ови људи су увек ту када је тешко. Желим да се никада више не догоди да изгубимо још један људски живот“,истакао је он.

Посебни гости на свечаној академији били се тројке Јасна, Младен и Дамјан Шево, којима су ватрогасци моторним санкама почетком фебруара, током мећаве, допремили специјалну храну за бебе.

Ватрогасно спасилачаке јединице обележавају 7. новембар као свој Дан, јер је 1834. године тадашњи министар унутрашњих послова Ђорђе Протић, по наредби кнеза Милоша Обреновића, потписао Уредбу о гашењу пожара.

Претходно је, у Крагујевцу, у ноћи између 6. и 7. новембра у великом пожару изгорело 11 дућана што је био директан повод да се почне са регулисањем питања заштите од пожара и превентиве од избијања ватре.

Извор: Министарство унутрашњих послова