Стефановић: Полиција ће се још јаче супроставити свима који кријумчаре наркотике

201015-spec-centar2v

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић поручио је данас на свечаном отварању специјализованог тренинг центра за откривање и деактивирање илегалних лабораторија за производњу психоактивних супстанци и прекурсора да ће се полиција у наредном периоду још снажније супротставити свима који кријумчаре наркотике и да неће дозволити јачање организованих криминалних група.

Геостратешки положај Србије и њено место на међународном путу дроге доводе до тога да кроз нашу државу, такозваном „балканском рутом“ пролазе огромне количине наркотика које су намењене тржишту западне Европе, а део тих опијата задржава се у нашој земљи и окружењу.

„Управо због тога Министарство унутрашњих послова огроман значај придаје свим активностима у борби против кријумчарења и трговине наркотицима, као и борби против организованих криминалних група које се баве овим кривичним делима. Само у првих девет месеци ове године реализовано је 4.505 заплена и одузето 878 килограма и више од 200.000 комада опојне дроге“, истакао је Стефановић у Наставном центру „Митрово поље“ на Гочу.

Према речима министра, полиција је захваљујући преданом раду одузела 714 килограма марихуане, 46 килограма хероина, 17 килограма кокаина, 10 килограма хашиша, као и више од 13 килограма амфетамина.

„Свесни смо да борба против наркокартела не сме да стане. Заштићених неће бити. Циљ коме тежимо су улице без дроге, безбедност за наше најмлађе и за све грађане наше земље“, казао је министар.

Стефановић је нагласио да су припадници Министарства протеклих годину дана неутралисали више организованих криминалних група и открили бројне илегалне лабораторије за производњу наркотика. Само током 2014. године откривено је 30 лабораторија за производњу марихуане и том приликом заплењено је 220 килограма ове дроге.

„Ови подаци најбоље показују колико је значајна изградња специјализованог центра за откривање и деактивирање илегалних лабораторија. Овакви центри постоје само у четири земље света: Сједњеним Америчким Државама, Холандији, Белгији и Пољској“, навео је министар.

Стефановић је додао да је новоформирани центар у нашој земљи најсавременији и најсадржајнији у Европи и први у свету са монтажним зидовима, који омогућавају промену простора за тренинг, као и са великим бројем тајних локација.

„Будући полазници обуке никада неће вежбати у истим симулираним околностима и зато верујемо да ће овај центар врло брзо стећи међународни углед и пружити значајан допринос борби против организованог криминала у Европи“, истакао је министар.

На изазове које носи сузбијање нарко-трафикинга, како је казао министар, може се одговорити само заједничким напорима, јер су организоване криминалне групе одавно избрисале државне границе и успоставиле добру сарадњу.

„То се очекује и од наших полиција, а овогодишња велика акција заплене 3,5 тоне кокаина, у којима је учествовало више држава укључујући и Србију показује да смо на одличном путу“, истакао је министар.

Стефановић се захвалио амбасадама Холандије, Француске, Сједињених Америчких Држава, као и полицијским експертима Холандије, Еуропола, Мисији ОЕБС-а у Србији и свима који су помогли изградњу специјализованог центра.

„Надамо се да ће центар, кроз ефикасну едукацију припадника Министарства и полиција европских земаља, допринети повећању безбедности у региону, закључио је Стефановић.

Амбасадор Холандије Хендрик Хенк ван ден Дол рекао је да су тренинг центар и лабораторија међу најбољима у свету и изразио задовољство што су помогли српској полицији не само у опреми већ и у дељењу информација и искустава.

Припадници Противтеротистичке јединице, Управе криминалистичке полиције и Сектора за ванредне ситуације извели су показну вежбу уласка и деактивирања илегалне лабораторије за производњу психоактивних супстанци и прекусора.

Стефановић: Неопходно европско решење, а не зидови

Србиjа очекуjе европско решење у суочавању са избегличком кризом, jер жице и зидови ту не могу да помогну, изjавио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић.

Oн jе рекао новинарима и да “очекуjемо, можда већ ове недеље реакциjу EУ и да видимо шта ће бити план за даље, пошто jе очигледно да се наши суседи не сналазе баш наjбоље са мигрантском кризом”.

Стефановић jе напоменуо да зато суседне државе одлуче по принципу, “хаjде да подигнемо зидове (на граници) па да их поделимо” наводећи као пример дешавања на прелазу Беркасово са Хрватском.

“Већа група миграната (око 12 сати) пробила jе кордон на зеленом делу границе иземђу Србиjе и Хрватске и ушло jе између 4.000 и 5.000 миграна на териториjу Хрватске”, рекао jе он.

Према његовим речима, дешава се оно што смо и рекли – “зид, жице ограде и полициjски кордони нису наjбољи начин да се суочавамо са овом кризом”.

“Mорамо да тражимо решење, а не физичке препреке за ове људе… они долазе из EУ, из Грчке и (Бугарске)”, рекао jе Стефановић.

Oн jе навео и да “прва ствар коjу Eвропа мора да нам каже jесте да ли ћемо имати неке напоре да урадимо бољу селекциjи и да одредимо ко има право да уђе у Eвропу и затражи азил и, ако такву ствар направимо, Србиjа jе свакако спремна да учествуjе у томе”.

“Србиjа очекуjе због тога неку врсту европског решења… ми не можемо да прихватимо да се терет кризе свали сада на нас зато што ми нити кога оптужуjемо, нити смо изазвали кризу, нити смо на било коjи начин утицали да до ње дође”, рекао jе Стефановић.

Према његовим речима, огроман броj миграната коjи долази у Eвропу jе нешто с чим ни велике ни развиjене земље EУ нису у могућности да се у потпуности суче.

“Ради се о милионима људи, то нису стотине и хиљаде већ буквално милиони људи и до краjа године имаће више од милион и по људи коjи ће бити само у Немачкоj”, рекао jе он.

Према његовим речима, када томе додате Шведску, француску Холандиjу, Белгиjу и друге земље Западне Eвропе, “схватиће колики jе броj људи коjи jе кренуо из региона Блиског истока и долази код нас”.

Стефановић jе присуствовао отварању специjализованог тренинг центра за откривање и деактивирање илегалних лабораториjа за производњу психоактивних супстанци и прекурсора.

Извор: Министарство унутрашњих послова