Навигација

Биографија

Небојша Стефановић рођен je 20. новембра 1976. године у Београду. Одрастао је на Новом Београду, где је завршио основну школу и Девету гимназију „Михајло Петровић Алас“. На Факултету за пословне студије, Мегатренд универзитета у Београду, стекао је звање дипломираног економисте. Звање магистра економских наука, Небојша Стефановић је стекао одбранивши тезу „Савремени принципи менаџмента у локалној самоуправи“, 2011. године. Докторирао је јуна 2013. године, на тему „Нова улога стратегијског менаџмента у управљању локалном самоуправом“.

Небојша Стефановић говори eнглески и руски језик.Члан Председништва Српске напредне странке

Политиком се бави више од 25 година. Своју политичку каријеру започиње у Српској радикалној странци. Оснивач је Српске напредне странке која је основана 2008. године, члан је Председништва и председник Градског одбора Београд од 2008. до 2021. године. Као председник ГО, постигао је изванредне резултате са својим тимом. На локалним изборима 2014, године, Српска напредна странка у Београду је дошла на власт са 43,62%, док је 2018. године убедљиву победу у граду Београду СНС однела са 44,99%.

Од оснивања Српске напредне странке 2008. године до 4. скупштине Српске напредне странке, одржане 2016. године, обављао је функцију потпредседника Главног одбора Српске напредне странке.

Иако је све време био веома активан у Странци, радну каријеру започиње 2004. године, где је био запослен у предузећу за спољну и унутрашњу трговину „Interspeed“ д.о.о. на позицији директора маркетинга. Од 2008. године, прелази на дужност заменика финансијског директора у предузећу „Јабука”.

Народни посланик

Као члан Српске радикалне странке, у периоду од 2004. до 2008. године био је одборник у Скупштини града Београда. На парламентарним изборима 2007. године изабран је за народног посланика, а обављао је и дужност председника Одбора за трговину и туризам Народне скупштине Републике Србије.

На изборима 2012. године изабран је за посланика Народне скупштине Републике Србије и одборника Скупштине града Београда.Председник Народне скупштине Републике Србије

Од јула 2012. године до априла 2014. Године, Небојша Стефановић је обављао функцију председника Народне скупштине Републике Србије и председника Одбора за права детета. Био је и шеф делегације НС РС у Интерпарламентарној унији.

За време свог мандата као председник Народне скупштине, остао је познат по својој борби и залагању за труднице и мајке. На његов предлог, усвојен је Закон о остваривању права на здравствену заштиту деце, трудница и породиља. Такође, покренуо је и познату акцију „Приоритет за децу и труднице“, која и дан-данас живи.Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова

На парламентарним изборима 2014. године, именован је за министра унутрашњих послова, а након парламентарних избора 2016. године реизабран је на ту функцију и именован за потпредседника Владе Републике Србије, где остаје и након реконструкције Владе 2017. године.

У току његовог министарског мандата, извршени су бројни реформски процеси у Министарству унутрашњих послова.

Једна од бројних личних иницијатива Небојше Стефановића као министра унутрашњих послова, била је увођење програма „Основи безбедности деце“ у прве, четврте и шесте разреде у све школе у Србији, са жељом да деца већ на раном узрасту буду едукована о свим изазовима и опасностима којима могу бити изложена, и како да се са њима изборе.

Први је министар који је покренуо иницијативу за изградњу споменика палим полицајцима у Београду.

Обавља функције председника Савета за борбу против трговине људима, командант је Републичког штаба за ванредне ситуације, председник Националног савета за спречавање негативних појава у спорту, и Координационог тима за усмеравање активности у борби против прања новца и финансирања тероризма. Одлуком председника Републике, од 07.11.2018. године обавља дужност секретара Савета за националну безбедност.
Потпредседник Владе и министар одбране

28.10.2020. именован је за потпредседника Владе и министра одбране.