Навигација

Ђиласова колона

  • 24.07.2020
Nebojsa Stefanovic

Извор: Српска напредна странка

„Очигледно је да ће Србија након Ђиласове „скупштине“, сада добити и Ђиласову колону, пошто му „скупштина“ изгледа није била довољна. Тешко је и замислити како ће та колона изгледати, јер нисам сигуран ни да лидери Савеза за Србију више и сами знају шта су им поруке које упућују.  

У тренутку када Драган Ђилас каже да Србија треба да захтева да буде укључена у заједничку набавку вакцина коју Европска унија преговара, Бошко Обрадовић истовремено поручује да Србија ни под разно не сме да узме ни кинеску, ни европску, нити било коју другу вакцину и не сме уопште да вакцинише своје становништво. Нисам сигуран ни да ли су против вакцина за ММР или само ових против короне или се противе и једној и другој. Да ли на крају подржавају да се сарађује са Кином и Русијом или Европском унијом или не подржавају сарадњу ни са једнима ни са другима?

Тешко је разумети да ли Ђилас, када најављује своју колону, мисли на колону у којој је Млађан Ђорђевић са све рашчињеним монахом Антонијем? Пошто је Српска православна црква рашчинила овакве људе, да ли су онда за СПЦ или неку другу цркву? Да ли су за то да се у разговорима са Европском унијом понашају, како то ради Ђилас, са ниподаштавањем према Русији или да одбацују ЕУ како то раде Ђорђевић и други који би били у колони?  

Да ли су за економију онакву какву је видео Драган Ђилас, у времену док је био министар, директор Народне канцеларије и градоначелник Београда? У тој његовој економији, град Београд остао је са буџетским дефицитом од више од 20%, те у њој није било места да се изграде водовод и канализација ни у једној општини у Београду, тек нешто мало за шминку. Новца у буџету остало је тек да се секу платани и уграде подземни контејнери, по буразерској економији, како је то Ђилас радио са својим директором Стаменковићем. Од контејнера је остало колико и од платана. А Стаменковић је данас у Америци, бежећи од руке правде у Србији.  

Да ли толико агресивно жели да се врати на власт, да би целу колону упослио у своју фирму, па поново својој фирми доделио најуносније послове и наставио да од државе узима милионе? Да би та колона наставила да од грађана Србије узима све што су неки други, претходних осам година, коначно успели да спасу, поправе, реформишу и ураде потпуно другачије него што је радио Ђилас за време своје власти.

Да ли су лекари које упорно помиње, исти они лекари, који су у време Драгана Ђиласа имали плате мање, него што их данас имају медицинске сестре? Шта може да им обећа заправо – да би им плате вратио на исти ниво који су имали у његово време - на не више од 55.000 динара? Да ли треба неко да их подсећа да нису били у стању да у главном граду изграде бар један озбиљан здравствени објекат, а да не говорим о томе да су грађани на набавке икс-ножа, гама-ножа, магнетних резонанци и скенера чекали више од деценије. Срећом по Србију, неко је умео и да изгради и да набави.

И није ни важно нарочито оно што Драган Ђилас прича. И он сам зна да то што изговара није истина, баш као и све оно што емитује у огромном броју својих медија. Публиковање напада, измишљотина и вређања, којима су данас константно изложени Александар Вучић и други људи из власти, нису се могли ни замислити у претходном периоду. Тада је Ђилас био бог и батина у земљи, а медији нису смели да пренесу ни најмању критику на његов рачун од стране тадашње опозиције. Био је недодирљив, а његово име заштићено баш као што су заштићени бели медведи. О томе је довољно сведочила Верица Бараћ.

А што се тиче резултата које је у то време низао, знају их и Београђани, а зна их и цела Србија. Одлично су им знани резултати странке, чији је био заменик и касније председник, док је била на власти. „Заблистали су“ са уништавањем фабрика, гашењем радних места и бекством младих и најперспективнијих људи из наше земље. Бекством од зла које је и тада предводио Драган Ђилас заједно са својом колоном. Није била превише дугачка, али се увек издвајала по саставу људи, који су се сврстали у врх оних који су Србији и њеним грађанима нанели огромну штету. И једна таква колона би сада да се поново врати на власт.  

Верујем да, без обзира колико портала отварали и медија оснивали, колико год лажи износили, не могу сакрити ни ове, ни остале чињенице. Неке од чињеница су да је у њихово време такозвано Косово прогласило независност, а да нису ни прстом мрднули. Покрет прстом им је једино значио да поднесу захтев Међународном суду правде, чије далекосежне последице и данас осећамо. А данас свим силама нападају Вучића који је крив зато што је њихове неуспехе и поразе променио и вратио Србији могућност да преговара, могућност да се поново пита и да поново може да заштити интересе српског народа на Косову и Метохији.

Националне интересе Србије видели су као платформу за извињавање свима у региону, а да истовремено никада нису тражили заштиту српских интереса ни у једној бившој југословенској републици. Са Републиком Српском су били у добрим односима, али само на речима. Данас Александар Вучић гради и мостове и путеве са Републиком Српском, али и у Републици Српској. Данас можемо нашем народу у Републици Српској да помогнемо са медицинском опремом и возилима, у изградњи школа, болница и вртића. Данас је Србија земља која и поред епидемије корона вируса успева да одржи тренд економског раста и која ће успети да се избори и са овим изазовом.

Срећом, људи у Србији имају своју главу, верују својим очима и ушима, и јасно знају шта нуди Ђиласова колона. Ако су којим случајем и заборавили, подсетио их је недавно. Сви смо јасно видели како то цела његова колона намерава да дође на власт – бацањем каменица и ломљењем ногу полицајцима, пребијањем новинара, ломљењем имовине наше земље, претњама и вређањем судија, тужилаца и тешко свима који не мисле као они. Свим средствима, сем јединим легалним – вољом народа Србије.“