Навигација

Ваша земља је поносна на вас

  • 27.05.2018
nebojsa stefanovic

Поштовани председниче Републике Србије,

Поштовани председниче Републике Српске,

Председнице Владе, председнице Народне скупштине,

Поштовани министри, Ваше екселенције,

Драге колеге, уважени грађани,


Данас овде видим пуно наших грађана са децом. Видим осмех на лицима наших најмлађих, и управо је то био наш циљ - да овај дан посветимо породици и дружењу и очувамо високо поверење грађана Србије у своју полицију.

Желим да наша деца у сваком тренутку у полицајцу виде свог заштитника и некога коме могу да се обрате. Са децом треба стрпљиво разговарати и указивати им на све опасности на које могу наићи током свог одрастања, и баш зато сам иницирао посебан програм „Основи безбедности деце“ који се спроводи у свим основним школама у Србији, јер на тај начин приближавамо полицију деци и њиховим родитељима. До сада је одржано преко 45.000 часова, а од наредне школске године наши полицајци и ватрогасци дружиће се и са ђацима првацима. Захваљујући преданом раду полицајаца у близини наших школа нема страдале деце.

Грађани Србије јасно виде нашу посвећеност очувању безбедности и сигурности – виде одлучну борбу против свих облика криминала, виде конкретне резултате и одлучност. Такође, виде младост и нову енергију полиције, али и огроман број сати уложених у обуку.

Поносан сам на све момке и девојке у плавој униформи. Поносан сам на рад свих припадника Министарства унутрашњих послова који су заједничким, тимским радом, јединством и колегијалношћу, постигли врло добре резултате. Захвалан сам и свим оним људима у редовима полиције које нећете видети на улици, нећете препознати да су полицајци, а они напорно раде да бисмо сви ми били безбедни.


Захваљујући огромном раду у претходних 12 месеци, забележен је најмањи број кривичних дела у претходних 10 година, али и најмањи број убистава у последњих скоро 30 година. У претходној години запленили смо више од 4,1 тоне наркотика, и процесуирали 1.700 људи у овим акцијама. То је рекордна количина наркотика заплењена деценију уназад.

Свакодневно се боримо са организованим криминалом и успели смо да постигнемо да данас на територији наше земље не постоји ниједна озбиљна организована криминална група, и не постоји криминалац који не страхује од руке закона. Борба против криминала нема алтернативу и у тој борби нема, нити ће бити повлашћених.

У прва четири месеца 2018. године у Републици Србији је забележен најмањи број погинулих људи у саобраћају од када се воде статистички показатељи. Када и један човек погине у саобраћајној незгоди то је ужасна трагедија. Од почетка примене новог закона имамо 37% мање погинулих, а ове године у односу на претходну 10.000 мање повређених људи, и зато желим да захвалим нашим грађанима на одговорном понашању и поштовању прописа.

Овом приликом желим да кажем Хвала, у своје име и у име припадника Министарства унутрашњих послова, председнику Вучићу, као и Влади Републике Србије, на великој подршци коју има наша полиција, чији су припадници данас далеко опремљенији, а самим тим сигурнији и безбеднији у извршавању свих својих задатака. На почетку године плате су повећане за 10%, а људи из сектора безбедности моћи ће и да купе станове по повољним ценама и тако реше важно животно питање.

Данас ћете моћи да видите нове униформе које смо набавили за наше припаднике, њихову нову опрему, нову технику, нова и модернизована борбена, као и нова патролна возила. Обезбедили смо средства и очекујемо испоруку нових ватрогасних возила, а током следеће године и нове хеликоптере за Министарство унутрашњих послова.

Чинимо све да захвалимо овим храбрим људима, онима који никада не питају које је годишње доба, колико је сати, нити када су последњи пут викенд провели са својом породицом. Њима је ваш миран и спокојан сан на првом месту.

Напорно смо радили за Србију у претходне 4 године. Доказали смо да је српска полиција гарант стабилности и безбедности. Морамо да наставимо путем успеха, јер наши грађани то од нас очекују.

Поштовани припадници Министарства унутрашњих послова,

Хвала вам што сте штит своје државе, што поносно носите боје Републике Србије на својој униформи.

Ваша земља је поносна на вас.

Живела Србија!