Навигација

Чинимо све да заштитимо децу!

  • 02.01.2018
nebojsa stefanovic

Поштовани грађани, и у 2017. остали смо посвећени једном од наших најважнијих циљева - заштити сваког детета, њиховој безбедности и сигурности. Као министар, иницирао сам увођење новог факултативног предмета Основи безбедности деце у четвртом и шестом разреду основних школа у Србији, чиме желимо да правовременом едукацијом наша деца науче како да препознају и одреагују на сваку потенцијалну опасност и изазов.

И наредне 2018. трудићемо се да наставимо са добрим резултатима и уложићемо све капацитете да нам деца буду безбедна, како у школи, тако и на путу од школе до куће, и да имају безбедно и безбрижно детињство.

Од септембра је у оквиру нашег програма “Основи безбедности деце” одржано 20.815 предавања. Овај факултативни предмет намењен је деци четвртих и шестих разреда свих основних школа у Србији и изводи се једном месечно, на часу одељенског старешине, уз његово обавезно присуство. У свим школама у Србији одржани су часови, и сваки ученик четвртог и шестог разреда већ је у својој учионици видео наше колеге, обучене полицијске службенике, који изводе наставу.

Преко 2.000 полицајаца и ватрогасаца је обучено за извођење предмета. Наше колеге из Управе криминалистичке полиције, Управе граничне полиције, Управе полиције, Управе саобраћајне полиције и Сектора за ванредне ситуације, прошли су специјализовану обуку за извођење наставе на овом предмету с обзиром да је реч о деци. Уз њих, подршка у настави су и пензионисани полицијски службеници МУП-а који су такође прошли обуку, а које сам лично желео да укључим као важан фактор у нашем систему безбедности који у великој мери може да допринесе својим великим искуством преношењу знања на наше најмлађе, али и да помогну нашим колегама полицајцима.

Теме које обухвата нови предмет су:


- Полиција у служби грађана

- Безбедност деце у саобраћају

- Насиље као негативна појава

- Превенција и заштита деце од опојних дрога и алкохола

- Безбедно коришћење интернета и друштвених мрежа

- Превенција и заштита деце од трговине људима

- Заштита од пожара

- Заштита од техничко-технолошких опасности и природних непогода

ФОТО: Ђ. КОЈАДИНОВИЋ / РАС СРБИЈА

Број школских полицајаца у Србији у школској 2017/2018. години на пословима унапређења безбедносне заштите ученика је 350. У оним школама где нема школског полицајца, појачана је секторска, позорничка и патролна делатност. Желимо да свако наше дете буде безбедно и да зна да увек може да се обрати полицајцу за помоћ.

МУП је, такође, део основаног Министарског тима за превенцију вршњачког насиља, у коме на нивоу министара и оперативне групе активно учествује у планирању превентивних активности и сузбијању овог важног проблема. Уз то, иницирали смо и трибуне широм града Београда на тему превенције вршњачког насиља, где наше колеге из Управе криминалистичке полиције, заједно са Тимом за борбу против насиља Медицинске школе “Београд”, разговарају са децом, родитељима и наставницима.

У оквиру акције „Армагедон“, до сада је слободе лишено укупно 160 лица, углавном за кривично дело приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетног лица за порнографију. МУП остаје посвећен борби против злоупотребе малолетника на интернету и њиховог искоришћавања, сузбијању дечје порнографије и заштити малолетника на друштвеним мрежама.

Полицијски службеници Управе саобраћајне полиције врше појачану контролу свих учесника у саобраћају у зони “Школа” и зони “30”. Поред репресивних мера које полицијски службеници предузимају, МУП учествује у низу акција које су превентивне и усмерене на унапређење безбедности саобраћаја, и у оквиру њих издвајају се акције:

- “Школа”, која се реализује у септембру и у току које полицијски службеници у зони школе врше појачану контролу саобраћаја и едукују децу о безбедном учешћу у саобраћају.

- “Пут и ја”, у оквиру међународне акције која се спроводи у 10 земаља Европе и јужне Америке, у 57 општина са акцентом на најугроженија подручја. Предавачи су радници МУП специјално едуковани за овај програм.

- Акција “Сваки корак безбедан и лак” у склопу које је организован обилазак дечјих вртића и едукација деце о значају безбедног учешћа у саобраћају.