Изјава министра унутрашњих послова поводом проналаска тела нестале 14-годишње Иване Подрашчић

nebojsa-stefanovic-premijer-ucena-mup (1)

Министар др Небојша Стефановић изјавио је данас на конференцији за новинаре да је тело девојчице, убијене 31.јула, пронађено у изнајмљеној кући у Раковици и да је ухваћен починилац злочина.

Tело девоjчице пронађено jе у улици 11. краjишке дивизиjе, а на основу доjаве НН женске особе (22) коjа jе 29. септембра ове године приjавила да jе силована.

Починилац, вишеструки повратник Дарко Kостић (39) из Београда, данас је  у присуству браниоца и заменика вишег тужиоца обjаснио како jе извршио то кривично дело.

Mинистар унутрашњих послова др Небоjша Стефановић рекао jе да сви у полициjи подржаваjу пооштравање санкциjа за тако тешка кривична дела.

“Важно нам jе да се пооштре санкциjе и мислим да таj осећаj деле сви људи у полициjи”, рекао jе Стефановић и додао да jе могуће да Kостић буде осуђен и до 40 година затвора.

Mинистар jе рекао да нико у полициjи не жели, да након што се прикупе докази, због неуjедначене судске праксе или слабе казнене политике, починиоци “измигоље” правди.

“Починиоци оваквих монструозних дела треба да буду наjстроже кажњени”, навео jе Стефановић и додао да полициjа почиње потрагу у првом тренутку када неко приjави нестанак особе.

Oдговараjући на питања новинара, Стефановић jе рекао да jе особа коjа jе приjавила силовање ван животне опасности.

Oн jе рекао и да jе полициjа, од приjављивања нестанка Иване Подрашић, интензивно радила на случаjу, истичући да се ниjедан нестанак не препушта случаjу.

Отац девоjчице њен нестанак приjавио 9. августа, када jе рекао да jе дете нестало 3. августа. Mеђутим, полициjа jе утврдила да jе она силована 31. jула, затим злостављана, задављена, потом увиjена у ћебе и закопана у двориште.

Тело пронађене девоjчице било jе у поодмаклоj фази труљења, а према сазнањима полициjе, Kостић jе познавао све своjе жртве.

Kостић jе иначе починилац више кривичних дела, па jе тако 1993. године, са jош jедном особом, убио старицу коjа jе била 1929. годиште, а за шта jе осуђен на седам година затвора. Kазну jе служио у Ваљеву, а jедном jе и побегао из затвора.

Због силовања, као и тешких крађа, 2001. године осуђен jе на укупну казну затвора од три и по године, а у међувремену jе осуђиван jош четири пута. У маjу ове године, изашао jе из затвора, пошто jе претходно био осуђен за више кривичних дела.

Извор: Танјуг