Стефановић: Забрана кампа зилота ако тужилаштво одлучи

IMG_20150504_140318

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да ће полиција забранити камп зилота само уколико Тужилаштво буде утврдило да у томе постоје елементи кривичног дела.

Како су пренели поједини медији, припадници самозване “Српске истински православне цркве”, познатији као зилоти, пре пар дана објавили су нови позив за “Светолазарев омладински камп”, где деца обучена у војничку униформу уче да пуцају из реплика калашњикова.

Стефановић је рекао да је полиција урадила све поводом кампа зилота, да је предала тужилаштву све информације и да ће наставити да посматра и проверава да ли у том случају има елемената кривичног дела.

Стефановић је новинарима поводом најава о поновном организовању кампа зилота рекао да је полиција предузела одређене кораке, да је разговарала са организаторима и родитељима и све прикупљене информације проследила Тужилаштву.

“Ми смо наш део посла обавили и на основу евентуалних квалификација Тужилаштва предузећемо даље кораке. Ако Тужилаштво сматра да има елемената кривичног дела, ми ћемо забранити”, рекао је Стефановић.

Министар је додао да полиција, ако Тужилаштво каже да ту нема елемената кривичног дела, може да настави да проверава и посматра, а да би све остало било нарушавање права и слобода.

Сваки коментар могао би да штети истрази у случају Беко

Министар је изјавио данас да не би даље коментарисао случај напада на бизнисмена Милана Бека како не би на било који начин наштетио истрази.

Стефановић је новинарима рекао да ће полиција све што буде имала да каже конкретно, а да не нашкоди истрази, то и саопштити.

На питање новинара да ли се због тог случаја очекује смена у полицији, Стефановић је рекао да МУП никада неће бити имун на смене и промене и да су то природне ствари у раду.

Казао је и да су сви људи који су дошли на чело разних структура у МУП-у годинама у полицији, да се не везују ни за једни странку ни за криминал и да ће се МУП трудити да такве људе и промовише.

МУП без сазнања о вези домаћих служби у убиству у Пећи

Стефановић је навео данас да МУП нема никакве информације о умешаности домаћих служби у убиство дечака српске националности у кафићу “Панда” у Пећи 1998. године.

“Можда неке друге безбедносне структуре располажу другим информацијама, али МУП не располаже новим информацијама о том случају”, одговорио је Стефановић на питање новинара о умешаности домаћих служби у тај случај.

Он је додао да је МУП све што је имао о том случају проследио тужилаштву.

У кафићу Панда у Пећи 14. децембра 1998. године убијени су Иван Обрадовић, Зоран Станојевић, Светислав Ристић, Драган Трифовић, Вукосав Гвозденовић и Иван Радевић, стари од 14 година до 24 године.

Заједничка иницијатива МУП-а и града против дивљих таксиста

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да је МУП спреман да изађе у сусрет градској управи и комуналној полицији око решавања питања дивљих таксиста на београдском аеродрому и да ће урадити све што је потребно како би тај проблем био решен.

Стефановић је новинарима у Криминалистичко полицијској академији рекао да тај проблем већ дуго постоји и да је време да се нешто предузме.

– Видећемо да ли постоји нешто што можемо да предузмемо, макар и на нашу иницијативу, па да олакшамо решавање тих случајева и осигурамо безбедност оних који легално раде – рекао је Стефановић.

Новим законом до озбиљније унутрашње контроле

Нови закон о полицији допринеће озбиљнијој унутрашњој контроли полиције, будући да ће прописати чвршће механизме у борби против корупције, најавио је Стефановић и додао да је тај закон тренутно у фази завршетка јавне расправе.

Навео је да Сектор унутрашње контроле сада има 96 припадника, као и да ће нови закон омогућити да та служба буде бројнија, али и да има чвршће инструменте у борби против корупције у редовима полиције.

Министар је прецизирао да ће једна од мера јачања Сектора унутрашње контроле бити посебни картони где ће се пратити имовинско стање припадника полиције.

Стефановић је рекао и да тај сектор детаљније провере врло често обавља у сарадњи са БИА.

Нови закон, поручио је, треба да обезбеди и каријерно напредовање, засновано на заслугама и знању, као и да предвиђа, поред осталог, 12 звања и полицијских чинова.

Говорећи о реформама у МУП-у у контексту наставка европских интеграција, министар је казао да је Евроској комисији послата трећа верзија акционог плана поглавља 24 и да ће се, након што га та комисија усвоји, стећи услови за отварање тог поглавља.

“Наш план је да до 2018. године завршимо све што се од нас тражи… Очекујем да ће ове године бити отворени преговори за поглавље 24”, рекао је Стефановић.

Студенти су се у разговору са министром интересовали за будућност Криминалистичко-полицијске академије и запошљавања у МУП-у и БИА, на шта им је министар поручио да ће се МУП у оквиру реформи у полицији, а кроз каријерно напредовање,  трудити да највећи број најбољих студената буду примљени у редове МУП-а.

Казао је да је са Академије у последњих годину дана примљено 135 људи, да је у току пријем још 24 академаца, а да постоји предлог за још 13 радних места.

“Наш циљ је да ова установа буде апсолутна база за запошљавање у МУП-у. Нама је Академија важна као наставна база “, рекао је Стефановић, подсећајући и да та установа треба да прерасте у универзитет.

Говорећи о броју полицајаца, министар је казао да Београд има најмањи број полицајаца, да их је некада имао до 9.000, а сада 7.500, као и да има потребе да се запосли још хиљаду полицајаца.

Међутим, подсетио је на вишак запослених у државној управи и обавезу да се до јуна за шест одсто смањи тај број.

Највећи број вишка запослених, како је министар рекао, је смањен “природним одливом”, односно одласком у пензију, а МУП до сада никог није отпустио по основу смањења броја запослених у државној управи.

Студенти су се интересовали и за случај убиства Ранка Панића, кога су припадници жандармерије убили 2008. године на протесту због хапшења Радована Караџића, а министар је казао да је истрага у том случају завршена и да је судски процес у току.

Извор: Танјуг