MУП и Tужилаштво jош jаче у борби против насиља у породици

1723641_574588246010651_7297499256762066532_n

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и републички јавни тужилац Загорка Доловац позвали су све надлежне институције и грађане да се прикључе борби против насиља у породици, јер је то злочин који погађа читаво друштво.

 На састанку којем су присуствовали и директор полиције Милорад Вељовић и начелници свих полицијских управа у Србији разматрани су предлози за унапређење поступања МУП-а и тужилаштава у случајевима насиља у породици.

“Морамо хитно и ефикасно да делујемо и појачамо степен обучености полиције”, истакао је министар Стефановић.

Према његовим речима, српска полиција ће ангажовати и стране партнере за додатну едукацију полиције за поступање у случајевима породичног насиља.

„Полиција мора да буде партнер жртвама и да енергичније ради на сузбијању таквих појава које су све учесталије и неретко имају трагичне исходе“, нагласио је министар.

Подсетио је да је 2013. године донет Посебан протокол о поступању полицијских службеника у случајевима породичног насиља и најавио доношење и посебног протокола када је реч о сексуалном насиљу.

Истакао је и важност сарадње са тужилаштвом, а циљ је да се боље дефинишу и увећају овлашћења полиције у таквим случајевима.

Министар Стефановић поручио је полицајцима да није довољно само реаговати тако што ће се жртва одвести у сигурну кућу, већ да се мора деловати и превентивно, те да ће се применом свих нових мера, протокола и заједничког рада уочити драстичан пад случајева насиља у породици.

Нагласио је да ће Министарство инсистирати на пооштравању санкција за насилнике као и на већим могућностима полицајаца да делују.

Републички јавни тужилац Загорка Доловац изјавила је данас да је неопходна сарадња тужилаштва и полиције како би се брзо реаговало и омогућило прикупљање квалитетних доказа у случајевима насиља у породици.

“Циљ нам је правоснажна и осуђујућа пресуда за насилника, а то можемо само уз јаке доказе”, нагласила је Доловац .Она је рекла да се неретко деси да против насилника постоји већи број пријава, али да због недостатка материјалних доказа не може адекватно да се реагује.

Поручила је да пред насиљем у породици ни један део друштва не сме да затвара очи и да то није посао само за тужилаштво и полицију.

Такође је истакла битност потпуног усклађивања и стандардизације српских прописа у тој области са прописима ЕУ и других међународних институција.

Извор: Министарство унутрашњих послова

http://https://www.youtube.com/watch?v=kGZ8InY5Las