Министар Стефановић обишао поплављена подручја у околини Кладова

ministar u Grabovici sa mestanima 17.09.

Министар унутрашњих послова, др Небојша Стефановић обишао је поплављена подручја у околини Кладова, како би се на лицу места уверио у ситуацију на терену и у складу са тим наложио предузимање најадекватнијих и најефикаснијих мера на помоћи најугроженијем становништву, као и санирању последица поплава.

У разговору са мештанима Грабовице и Текије, која су тренутно најугроженија места, министар је поручио да ће се најпре помоћи породицама чије су куће поплављене, а да ће се потом радити на обнови путне инфраструктуре.

„Биће потребно неколико дана да се изврши процена штете, а сада треба радити на испумпавању воде. Ускоро стижу и мале пумпе за испумпавање воде из подрума индивидуалних домаћинстава, а потом ће уследити успостављање електричне енергије и других инсталација. У овом тренутку добро је што постоји редовно снабдевање храном, водом и лековима. Све државне службе и влада су се укључили да максимално помогну угроженом становништву”, рекао је министар Стефановић, уз напомену да су људи који су остали без својих домова збринути.

„Одмах по проглашењу ванредне ситуације, наложио сам ангажовање расположивих снага Министарства на евакуацији угроженог становништва и пружању свих видова помоћи“, рекао је министар и подсетио да су на терену, поред Сектора за ванредне ситауције, ангажовани и припадници Жандармерије, припадници Министарства специјализовани за спасавање на води, полицијске снаге из Београда, као и Хеликоптерска јединица Министарства унутрашњих послова.

Министар је истакао да није могуће све обновити у кратком року за два дана, да су становништву дате инструкције шта је сада неопходно урадити, на који начин да се направи процена штете и да се брзо ураде решења, како се не би чекало по неколико месеци.

Извор: Министарство унутрашњих послова