Мржња и „лекције“, одговорност и резултати

nebojsa-stefanovic-(1)

Потпредседник СНС, Небојша Стефановић, написао је ауторски текст за лист “Данас“.

Само неколико дана након парламентарних избора у нашој земљи, поједине политичке странке и њихови функционери, незадовољни подршком коју су добили од грађана Србије, настављају да воде бесмислену политичку игру против Српске напредне странке и Александра Вучића. Вероватно ни сами не знају шта је циљ те политике, осим мржње, али је извесно да такво понашање и даље не доноси ништа добро грађанима Србије.

Занимљива је невероватна синхронизованост у изјавама такозваних „аналитичара“ и представника појединих опозиционих странака. Да је, не дај Боже, Вучић случајно рекао да ће владати сам, ништа га не би одбранило од оптужби да је диктатор и тоталитариста. А када позове на разговоре све друге, исти они који су га нападали за диктатуру сада га нападају да бежи од одговорности. Потпуно је јасно да за њих Вучић никада неће бити добар ма шта урадио и без обзира какве резултате постизао. Интересантно је и како су се сада сетили да оволика подршка народа некога чини диктатором. Када су, не тако давно, председници Републике, Владе, АП Војводине, градоначелник Београда и многи председници општина и градова у Србији били припадници једне странке, тада је то била воља народа и демократија. Наравно, у том периоду није ни долазило у обзир да се разговара са опозицијом.

Одговорну државничку одлуку да се разговара са свима о напретку наше земље, нажалост, нису сви разумели. Данас им смета када кажемо да нам је потребно јединство. Не због већине или још неког гласа у парламенту, већ због жеље да урадимо нешто значајно и добро за Србију. Позивом на разговор о будућности нисмо покушали да умањимо сопствену одговорност за вођење државе. Уосталом, све странке су у неком тренутку имале прилику да покажу шта могу и колико воде рачуна о државним а колико о сопственим интересима.

Лекције о одговорности? Зар да нас на то подсећају они који су пре свега кивни што „њихови“ нису победили и обезбедили им још неки динар апанаже? О трошку грађана, наравно. За њих демократија не постоји ако не побеђују листе које су они, на овај или онај начин, подржали.

Осим преузимања одговорности, обавезали смо се да грађанима Србије пружимо резултат. Уосталом, резултат је једино што се мери и што дефинише успешност рада свакога од нас и што нас разликује од других који су се бавили истим послом, зар не?