Одговор министра унутрашњих послова др Небојше Стефановића Заштитнику грађана Саши Јанковићу

5555nebojsa-stefanovic6Обавештавам Заштитника грађана Сашу Јанковића да Закон о спречавању насиља и недоличног понашања на спортским приредбама регулише поступање редарске службе на стадионима.  Обавеза редарске службе је да упозори лице које омета ТВ екипу у директном преносу. Уколико редар то уочи мора скренути пажњу лицу да се удаљи или да позове припаднике полиције да поступе по закону. У конкретном случају, полицијски службеници нису имали захтев редарске службе или представника Радио телевизије Србија да заштите коментатора током утакмице и обезбеде нормалан пренос. 

Истовремено, није ми у потпуности јасно, у ком својству, Саша Јанковић помиње РТС, пошто није ЗАШТИТНИК РТС, већ заштитник грађана. Ни у једном тренутку нисам помињао да су криви новинари или сниматељи, што је замена теза, већ сам тражио реакцију РТС на два пута поновљен пропуст у директном преносу РТС када је брутално вређан премијер наше земље.

Министарство унутрашњих послова Републике Србије осигурало је национално достојанство свих грађана Републике Србије и одговорно и професионално извршава све своје обавезе.  Задатак заштитника грађана је да, пре свих, познаје законе Републике Србије и да, уколико се оглашава јавно, провери обавезе и надлежности свих, како МУП-а тако и редарских служби и РТС на јавном догађају попут фудбалске утакмице репрезентација Србије и Албаније.

Министарство унутрашњих послова је, обавештење о корацима које прeдузима у случају инцидента у коме су учествовали припадници Жандармерије и војне јединице „Кобре“, на захтев Заштитника грађана, доставило у законском року.

Обавештавам јавност и Заштитника грађана да сам наложио полицији да, у најкраћем року, открије виновнике напада на објекте грађана албанске националности, баш као што сам то учинио када су у Прешеву нападнуте куће наших грађана српске националности.

Извор:  Министарство унутрашњих послова