Стефановић: Изборни закон се неће мењати

nebojsa-stefanovic_2

Председник Народне скупштине  Небојша Стефановић о редоследу корака у Београду ,изборима,разлозима због којих је отишао бивши градоначелник, у интервјуу за Новости. Привремена управа после 24.октобра. Изборни закон се неће мењати.

24. oктoбра истиче рок за избор новог руководства и тада ћемо морати да уведемо привремену управу. Тек након тога ћемо  донети одлуку када ћемо расписати ванредне изборе, најавио је председник Народне скупштине Републике Србије и први човек београдских напредњака Небојша Стефановић.

-Српска напредна странка апсолутно је  спремна за ново гласање у престоници,каже Небојша Стефановић  који је уверен да ће његова странка победити ДС,као и на свим изборима претходних годину дана.

Коментаришући оцену да је увођење привремених мера губљење времена и да је једноставније да се одмах по истеку рока распишу избори, председник парламента каже да изборе не може  да распише пре него што буду уведене привремене мере као и да се оне уводе тек када се установи да не постоји владајућа већина.

Од ситуације на терену зависи колико ће трајати привремена управа, сматра Стефановић

-О томе колико ће трајати привремена управа још нисмо разговарали, каже Стефановић уз оцену да  ће то  зависити од ситуације на терену.

“Нама је битно да та управа стабилизује Београд и да направи консолидацију стања.Такође,улазимо полако у зиму и ваљда је важније да чистимо снег,а не да обилазимо грађане у кампањи”, Стефановић пита да ли је толико важно  да ли ће избори бити месец дана раније или касније?

Коментаришући тврдњу Драгана Ђиласа да напредњаци купују време  како би га што дуже провлачили кроз медије због афера, Небојша Стефановић каже да су то потпуне бесмислице.

“Како је могуће ,ако је све рађено у складу са законом,отворити аферу и показати докумет који указује на кршење закона. Мени то делује као унапред аболирање људи за које се зна да су криви и да су пунили сопствене џепове. Очигледно је било много тога у  „Водоводу и каналзиацији“,“Инфостану“ и бројним другим предузећима и на све то су нам указали људи  који тамо раде и који више не могу да гледају да се нешто набавља по три пут вишим ценама”, истакао је Стефановић.

Председник Градског одбора СНС Београд Небојша Стефановић додаје да је и за реконструкцију Булевара Кралја Александра изабрана другопласирана фирма чија је понуда била за 650милиона динара скупља.

Још није било речи о терминима избора, наводи Стефановић

-Председник београдских напредњака каже да са коалиционим партнерима  још није било речи о термину избора.Закон јасно каже,да уколико се не изабере градоначелник,морају бити уведене привреме мере.Потпуно сам сугиран да и СПС жели да провери легитимитет и да поштује вољу Београђана,истиче Стефановић.

А  о томе да ли ће бити спојени градски и републички избори,Стефановић је рекао да се о тме није говорило јер постоји много тога у држави сто може да се уради.Да смо то желели и да нам је странка била важнија од државе,имали бисмо гласање пре шест месеци.Избори на највисем нивоу нам нису приоритет,ако ће то на било који начон кочити државу,изричит је Стефановић.

– Најаве демократа да ће званично тражити да се градоначелник бира директно што би значило  и измену изборног закона,Стефановић оцењује да би то било недемократски јер би се Закон мењао свега неколико месеци пред изборе,што како је рекао,одговара само вољи једног човека. Драган Ђилас  жели да промени акт који је сам предложио 2007.године а данас говори да је недемократски.Због тога мора да се извини грађанима и да каже да их је варао пре шест година када је говорио да је добар.Мада,ни то и не би помогло,пошто ћемо ох сигурно победити.

-А ко ће и да ли ће он бити  кандитад напредњака за градоначелника Београда,Стефановић каже да ће о томе тек бити речи када буду били расписани избори и да ће напредњаци понудити најбоље решење.Предложићемо неког ко је спреман да ради од јутра до мрака и ко има визију.Нећемо имати кандидата попут Ђиласа који је у  10 ујутру у кафићу ,потом у Скупштини града проведе два сата и онда излази у ресторане на ручак. .

Упитан да прокоментарише да ли је смена Ђиласа, без претходно јасно дефинисаних даљих корака мало неодговорна према Београђанима,пошто делује као чисто политичко обрачунавање,Стефановић је рекао да Драган Ђилас није смењен тек онако,већ да је таква одлука донета зато што је Београд презадужен и зато што постоји озбиљна корупција у градском  систему.Ми нисмо хтели да било ко од нас,по сваку цену буде устоличен на његово место,мада знам да ДС највише занимају директорска места и чије ће свкрве и заове да буду запослене у јавним предузећима. Београђани могу мирно да спавају и не морају да брину,поручио је шеф градског одбора напредњака и истакао да ће сви технички услови за функционисање престонице бити испуњени.Стефановић је уверен да ће потпуно нормално радити све градске службе.

Стефановић: ” Привремена управа ће направити пресек стања у градским предузећима”

-Када је реч о корупцији у градским предузећима,Стефановић истиче да ће привремена управа направити пресек стања. Пустићемо их да раде свој посао.Нама је то битно због функционисања града,не због,како Ђилас каже,махања папирима.Ми не машемо,већ износимо доказе.Први смо указали да је Небојша Ћеран омогућио Радославу Саватијевићу да незаконито стекне милионску корист,супротно закључку Владе.Такође,први смо открили да је стварни дуг Београда 900 милиона евра,рекао је Стефановић и инревјују за Новости.

Стефановић демантује лидера демократа који тврди да дуг износи 389 милиона евра .Ђилас не износи тачне податке,што показују и бројне изјаве које је давао  претходних година.У децембру прошле године говорио је да је дуг 472 милиона евра,а годину дана раније је у инервјују једним дневним новинама рекао је да је дуг 525 милиона евра.То само показује да он или нема представу колики је стварни дуг,у шта ја искрено не верујем,или жели да обмане грађане.

За разлику од демократа ,који су нас убеђивали пре пет година да је императив да републичка власт и општинске морају бити исте,ми не мислимо тако,каже Стефановић.

Ако нека власт добро функционише,не треба је мењати и локални одбори ће сами доносити одлуке са ким могу најбоље да сарађују.