Стефановић: Ниjедан криминалац неће бити поштеђен

Nebojsa-Stefanovic09

Србиjа jе сигурно место за све грађане и ниjедан криминалац неће бити поштеђен, изjавио jе данас министар унутрашњих послова Небоjша Стефановић и истакао да jе jедан од приоритета тог министарства наjоштриjе санкционисање свих коjи учествуjу у ланцу криjумчарења људи.

Стефановић jе, на свечаном завршетку твининг проjекта “Успостављање ефикласног система за спречавање и сузбиjање илегалних миграциjа”, рекао да ће полициjа настоjати да ниjедно дете у Србиjи не постане жртва криjумчарења или експлоатациjе.

Указуjући да jе у претходном периоду откривен већи броj случаjева криjумчарења људи од стране организованих криминалних група, Стефановић jе навео да полициjа треба да буде jош спремниjа да се томе супротстави, али и истакао да jе подигнут капацитет рада jединица MУП-а у чиjоj jе надлежности сузбиjање миграциjа и високотехнолошки криминал.
“Србиjа jе због положаjа jедан од наjпривлачниjих транзитних праваца, коjе мигранти користе да на незаконит начин дођу до EУ”, рекао jе Стефановић и истакао да се таj проблем, као и решавање случаjева злоупотребе информациjа преко интернета и социjалних мрежа, може решити у сарадњи на глобалном нивоу.

Говорећи о твининг проjекту Стефановић jе нагласио да jе важно што се проjекат одвиjао у току припреме за отварање поглавља 24 и захвалио EУ и посебно Чешкоj и Великоj Британиjи на подршци у том проjекту.

Исчекуjемо отварање преговора са EУ и наставићемо да радимо на достизању стандарда коjи постоjе у земљама чланицама EУ, рекао jе Стефановић.

Шеф мисиjе EУ у Србиjи Mаjкл Давенпорт рекао jе да jе спречавање и сузбиjање илегалних миграциjа и високотенолошког криминала важно за EУ, али и пресудно у настоjању Србиjе да приступи EУ, као и да може имати само дугорочну корист за грађане Србиjе.

Истакавши да jе последњих година броj илегалних миграната значаjно порастао Давенпорт jе рекао да jе EУ уложила милион евра у оваj твининг програм како би српска полициjа успоставила jош ефикасниjи систем, ослањаjући се на добру праксу у земљама EУ.
“Надам се да ће проjекат помоћи полициjи да настави сарадњу са полициjским мрежама широм Eвропе, као и да ће допринети у развиjању способности полициjе у расветљавању веза између високотехнолошког криминала и илегалних миграциjа.

Aмбасадор Велике Британиjе Денис Kиф рекао jе да су илегалне миграциjе значаjан изазов за све земље Eвропе и да jе важно развиjати капацитете у спречавању организованих криминалних група, док jе амбасадорка Чешке Ивана Хлавсова напоменула да су експерти полициjе те земље учествовали у том проjекту и разменили наjбоља искуства и знања у борби против организованог криминала.