Стефановић: Одржан састанак Радне групе за борбу против нелегалне производње и трговине дуваном и дуванским производима

NEBOJSA STEFANOVIC

Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, са сарадницима, одржао је данас састанак Радне групе за борбу против нелегалне производње и трговине дуваном и дуванским производима. Састанку су присуствовали и представници Министарства финансија из Кабинета министра, Пореске управе, Управе царине и Тржишне инспекције, представници БИА, Републичког јавног тужилаштва и Тужилаштва за високотехнолошки криминал, Министарства пољопривреде, Одељења пољопривредне инспекције и Одељења фитосанитарне инспекције и представници Управе за дуван.

Министар Стефановић је, на састанку, изнео одлучан став Владе која је истрајна и спремна да се континуирано бори против нелегалне производње и трговине дуваном и дуванским производима.

У циљу спречавања нелегалне производње и трговине дуваном и дуванским производима предузете су мере појачане контроле производње дувана у откривању нелегалних засада, контроле у фази транспорта, испоручивања брзом поштом, као и на утврђивању криминалних група које дуван и дуванске производе нелегално преносе из АП Косово и Метохије, као и суседних држава Македоније, Црне Горе и Босне, а у циљу даље продаје у земље Европске Уније где су дувански производи вишеструко скупљи.

На састанку је констатовано да је неопходно радити и на нормативној измени закона, а све у циљу ефикаснијег обављања приоритетног задатка.

Припадници Министарства унутрашњих послова су, спроводећи константну акцију борбе против нелегалне производње и трговине дуваном и дуванским производима, у претходном периоду привремено одузели 40.450 боксова различитих цигарета, укупне вредности од 43.124.530,00 динара, као и резаног дувана и дувана у листу у количини од 13.377 килограма у вредности 9.844.589,00 динара.

Укупна вредност одузете робе (цигарета, резаног дувана и дувана у листу) износи 52.969.119,00 динара. Надлежним тужилаштвима поднете су 163 кривичне пријаве, док је надлежним органима за прекршаје поднето 27 прекршајних пријава. Кривичним пријавама обухваћено је 193 особа, због постојања основа сумње да су извршили 222 кривична дела.

 Извор: Министарство унутрашњих послова