Стефановић: “Остајем при свом ставу да не идемо са СПС”

nebojsa-stefanovic-sns-bgdПредложићу на седници Председништва да не идемо са социјалистима, а тражићу то и од Александра Вучића, потпредседник Српске напредне странке Небојша Стефановић не одустаје од става да социјалисти Ивице Дачића не би требало да буду у новој влади!

– Наравно да остајем при свом ставу да не идемо са СПС! Тражићу од Александра Вучића да не улазимо у коалицију са њима… Ипак, поштоваћу одлуку већине и председника странке.

* Зашто сте тако чврсти у „одбијању СПС“?

– Ништа се у међувремену није десило да би ме поколебало у ставу да Владу правимо без социјалиста… Видећемо како ће остале колеге реаговати на мој предлог. Дубоко сам уверен да не бисмо смели да пристанемо на условљавања, посебно не након убедљиве победе коју смо остварили на изборима. Грађани су нам указали поверење и ми то не треба да прокоцкамо.

* Да ли су тачне приче да вам је управо Александар Вучић рекао да тај став о СПС пласирате у медије?

– Не, то је мој став! Вучић се о томе до сада није изјашњавао, али очекујем да ће на седници Председништва рећи шта мисли. Ако се одлучимо за коалицију, наши партнери морају знати да им учешће у власти неће донети никакве привилегије, већ да ће то бити само озбиљан рад како би наши грађани живели боље. Можда ћемо већ сутра имати и коначну одлуку о будућим сарадницима и изгледу Владе.

* Кад ће почети преговори о Влади и може ли она бити формирана до Васкрса?

– Преговори могу да почну одмах после одлуке наших страначких органа. Ако се усагласимо за викенд, вероватно ћемо већ од следеће недеље разговарати са потенцијалним партнерима. Реалније је очекивати да Влада буде формирана до 1. маја него до Васкрса, како се прво помињало. Обећали смо да ће извршна власт бити формирана у најкраћем року и свакодневно радимо на томе.

* А када ћете заказати седницу Скупштине?

– Очекујем да ће након додатних консултација и усаглашавања о техничким роковима, а како би све било у складу са Законом о Влади, та седница парламента бити заказана за 15, 16 или 17. април.

* Коју функцију прижељкујете, хоћете ли у Владу или остајете у парламенту?

– Функција коју ћу обављати не зависи од моје жеље. Не желим унапред да се опредељујем јер би то звучало као сугестија. У сваком случају, трудићу се да посао радим на најбољи могући начин и са максималном посвећеношћу.

* Хоће ли Синиша Мали бити градоначелник Београда?

– Не могу да прејудицирам одлуку страначких органа. Молим грађане за мало стрпљења. И то ће бити једна од тема сутрашње седнице и вероватно ћемо тада донети одлуку о томе ко ће тачно чинити тим који ће предводити престоницу. Ко год да дође, биће сигурно бољи у управљању Београдом од власти Драгана Ђиласа и Демократске странке.

* Да ли је Вучић завршио писање програма Владе и шта су основне тачке тог плана?

– Економија је окосница тог плана јер је побољшање животног стандарда грађана приоритет наше политике. Наравно, не одустајемо ни од борбе против корупције и организованог криминала, коју смо започели у претходном периоду. Колико знам, Вучић је при крају писања, тако да ће јавност у наредним данима бити упозната са тим. То ће бити један од најозбиљнијих експозеа у последњих неколико година јер ће садржати конкретна решења и предлоге.